Categories: PoliticȘtiri

Comisia Electorală Centrală a prezentat propunerile la Codul electoral și legislația conexă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat miercuri, 25 mai, în cadrul unui eveniment, propunerile pentru o nouă redacție a Codului electoral. Activitatea ține de obiectivul strategic al instituției privind revizuirea și îmbunătățirea legislației electorale și a celei conexe, anunță un comunicat al instituției. Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației publice centrale, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, magistrați, experți în materie electorală, reprezentanți ai partidelor politice și ai diasporei, parteneri de dezvoltare, organizații ale societății civile și mass-media.

Propunerile prezentate sunt un produs comun al eforturilor unui grup de lucru constituit din membri și funcționari ai CEC, experți naționali și internaționali în materie electorală, e și rezultatul unor consultări minuțioase ale analizei riscurilor și oportunităților. La elaborarea documentului, de asemenea, s-a ținut cont de concluziile din cadrul evenimentelor de analiză post-electorală, adresele Curții Constituționale, avizele consultative ale partenerilor internaționali, precum și concluziile și recomandările misiunilor de observare a alegerilor.

Subiectele principiale la care urmează să răspundă reforma electorală și care au fost prezentate de către membrii CEC în cadrul evenimentului, țin de constituirea și activitatea organelor electorale, cu accent pe permanentizarea organelor electorale, clarificarea mandatului și componenței membrilor CEC, procesul de desemnare și înregistrare a candidaților, gestionarea listelor electorale, transparentizarea finanțării campaniei electorale și fortificarea atribuției de control a CEC pe segmentul de finanțare politică. Alte aspecte relevante vizează digitalizarea procesului electoral și optimizarea mecanismelor de soluționare a litigiilor electorale, inițierea și desfășurarea referendumurilor.

Sinteza celor peste 400 de comentarii și recomandări înaintate de subiecții interesați poate fi consultată pe pagina web oficială a Comisiei sau accesând următorul link: https://a.cec.md/ro/procesul-decizional-3379.html . În perioada următoare, documentul cu propunerile sistematizate va fi aprobat de CEC și expediat Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago