Categories: PoliticȘtiri

Comisia Electorală Centrală a dat start unor ateliere de discuții privind modificarea legislației electorale și conexe

Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, a organizat astăzi un atelier de discuții, în format on-line, pe marginea propunerilor de modificare și îmbunătățire a legislației electorale și conexe.

Scopul evenimentului constă în elaborarea unui proiect de hotărâre pentru perfecționarea procedurilor electorale și implementarea recomandărilor formulate de actorii naționali și internaționali. La ședință au participat membri ai CEC, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentați ai partidelor politice, societății civile, ex-funcționari electorali și parteneri externi.

În cuvântul său de salut, Angelica Caraman, Președinta Comisiei Electorale Centrale, a apreciat interesul și implicarea celor prezenți în procesul de îmbunătățire a Codului electoral și legislației conexe. Totodată, și-a exprimat convingerea că aportul tuturor părților interesate în acest proces va duce la elaborarea unui document complex, care va exclude lacunele existente și aspectele problematice ale proceselor electorale din țara noastră.

La primul atelier, din cele patru planificate, a fost prezentată viziunea generală de reformare a sistemului organelor electorale și modificările propuse în acest sens. Sugestiile de modificare, prezentate de Pavel Postica, Vicepreședinte CEC, au vizat, în special, mandatul, organizarea și activitatea Comisiei, precum și constituirea și funcționarea organelor electorale inferioare.

Alt subiect discutat de către participați și prezentat de secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, a ținut de îmbunătățirea prevederilor legale ce se referă la particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare peste hotarele țării și pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria).

Discuțiile demarate astăzi sunt rezultatul consultărilor publice precedente, inițiate de CEC, pentru înaintarea propunerilor de modificare a Codului electoral și a legislației conexe, inițiate în februarie curent. Următoarele teme propuse se vor referi la procedurile de desemnare și înregistrare a candidaților și reglementarea campaniei electorale.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago