Comisia de la Veneţia insistă dur ca autorităţile din Moldova să nu schimbe sistemul electoral în preajma alegerilor parlamentare din 2014. Potrivit National.MD care citează Kommersant o declaraţie în acest sens a fost făcută de secretarul general Tomas Market în timpul unei întâlniri cu o delegaţie parlamentară moldoveană. În pofida acestui fapt PLDM şi PD continuă lucrul pentru a modifica sistemul electoral prin trecere la unul mixt
În timpul întâlnirii din 7 noiembrie de la Strasbourg cu parlamentarii moldoveni Tomas Market a declarat că modificarea sistemului electoral contravine principiilor Uniunii Europene.
Potrivit sursei citate cel mai interesat de schimbarea sistemului electoral este PD-ul, care nu pare a da înapoi şi continuă negocierile în această direcţie cu PLDM-ul.
Potrivit unui deputat PD modificările la legislaţia electorală nu se vor deosebi prea mult de cele adoptate în primăvara curentă. De proiectul de lege se ocupă un grup de lucru din care fac parte deputatul PLDM, Tudor Deliu şi deputatul PD, Sergiu Sârbu
Preşedintele CEC, Iurie Ciocan consideră că legislaţia electorală poate fi modificată. Aceste schimbări însă trebuie făcute cu cel puţin un an înainte de alegeri, iar noile modificări ar trebui introduse într-un mod coerent scrie Kommersant.
Amintim că în aprilie curent după o criză politică îndelungată deputaţii din fosta AIE-2 au votat trecerea la sistemul electoral mixt. Potrivit documentului, la următorul scrutin parlamentar, 51 de deputaţi din cei 101 urmau să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 – în baza circumscripţiilor nominale.
După ce Curtea Constituţională a decis că liderul liberal-democraţilor nu poate ocupa fotoliul de premier, formaţiunea sa împreună cu PCRM au abrogat la 3 mai Legea privind instituirea sistemului electoral mixt în R. Moldova. Atunci Tudor Deliu de la tribună Parlamentului declara că proiectul Legii privind sistemul electoral mixt urma să fie supus unor dezbateri publice, înainte de a fi adoptat de Parlament. Potrivit comisiei, în procesul premergător adoptării au lipsit consultanța, expertiza și discuțiile publice cu societatea civilă.
sursa: national.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…