Select your Top Menu from wp menus

Comisia de la Veneția e gata să acorde asistență pentru îmbunătățirea legislației electorale

Comisia de la Veneția este gata să acorde Republicii Moldova asistența necesară și să-și împărtășească experiența în procesul de modificare a legislației electorale, care necesită îmbunătățiri, dar în anumite condiții. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, într-un briefing de presă susținut miercuri, 1 martie, la Chișinău alături de președintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.

Gianni Buquicchio a remarcat că Republica Moldova se confruntă cu noi provocări și una dintre ele se referă la inițiativa președintelui țării de modificare a Constituției pentru prevederea condițiilor noi în care șeful statului poate dizolva Parlamentul. O altă provocare ține de inițiativa guvernării de modificare a Codului Electoral. Potrivit lui Gianni Buquicchio, Comisia de la Veneția are o vastă experiență în ambele domenii și este gata să o împărtășească, astfel în cât să fie identificate cele mai bune soluții. Referindu-se la inițiativa președintelui, oficialul a menționat este necesar să se țină cont de un echilibru al puterilor și Comisia este dispusă să lucreze cu cele trei instituții – Președinția, Parlamentul și Guvernul.

Cât ține de cealaltă inițiativă, oficialul a declarat orice modificare electorală trebuie să fie efectuată cu cel puțin un an până la scrutin. O altă condiție este să existe un proces vast de discuții și de dezbateri, cu implicarea autorităților, a partidelor politice și a societății civile. Cea de-a treia condiție este ca reforma electorală să se adoptată în urma celui mai larg consens la nivel politic.

Andrian Candu a declarat că Republica Moldova a beneficiat de asistența și expertiza Comisiei de la Veneția pe parcursul a mai mulți ani, astfel devenind practic „un client fidel”. „Vom organiza dezbateri largi pentru a identifica cele mai bune soluții în Parlament pentru sistemul electoral și vom lucra împreună cu Comisia de la Veneția pentru a găsi cea mai bună experiență”, a declarat Andrian Candu.

Șeful legislativului a mai spus că rectificarea legislației electorale este necesară din cauza deficiențelor existente în funcționarea sistemului electoral din Republica Moldova. Andrian Candu a anunțat că este în proces de constituire grupul de lucru, care va fi format din deputați din toate fracțiunile parlamentare, reprezentanți ai societății civile și parteneri de dezvoltare, care vor analiza propunerile de îmbunătățire a legislației electorale.