Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, cere Parlamentului R. Moldova să abroge deciziile de astăzi privind starea de captivitate a Curţii Constituţionale şi anularea actului de numire a Domnicăi Manole în funcţia de magistrat al CCM. Declaraţia a fost publicată pe site-ul Comisiei de la Veneţia. „Sunt extrem de alarmat de situaţia actuală din Republica Moldova.
Fac apel la toate instituţiile statului să exercite reţinere, să intre într-un dialog şi să descalifice această situaţie îngrijorătoare pentru a asigura funcţionarea Constituţiei Republicii Moldova, ceea ce merită poporul moldovenesc mai ales atunci când este confruntat cu criza economică şi de sănătate actuală.
Declaraţia de astăzi a Parlamentului că nu recunoaşte Avizul Curţii Constituţionale a Republicii Moldova din 15 aprilie 2021 şi votul de neîncredere în trei judecători ai Curţii Constituţionale sunt foarte îngrijorătoare.
Comisia de la Veneţia a declarat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a Curţii Constituţionale este echivalentă cu nesocotirea Constituţiei şi a Puterii Constituante, care atribuia competenţa de a asigura supremaţia Constituţiei Curţii Constituţionale. Parlamentul şi puterea executivă trebuie să respecte rolul Curţii Constituţionale ca „gardian al Constituţiei”, chiar şi atunci când sunt nemulţumiţi de o decizie sau sunt de părere că Curtea a comis o greşeală.
Nu există un „vot de neîncredere în judecătorii Curţii Constituţionale” în temeiul Constituţiei Republicii Moldova, aşa cum sa afirmat deja în legătură cu o încercare eşuată anterior de Parlamentul Moldovei de a introduce posibilitatea revoca judecătorii constituţionali din lipsa de încredere din partea Parlamentului. Aşa cum am avut deja ocazia de a declara în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicţie clară nu numai cu articolul 137 din Constituţia Moldovei, ci şi cu Standardele europene privind justiţia constituţională.
Parlamentul Republicii Moldova şi-a revocat, de asemenea, decizia din 2019 de a numi preşedintele Curţii Constituţionale. Această decizie nu are nicio bază în Constituţie.
O decizie a Curţii Constituţionale care nemulţumeşte puterile legislative sau executive nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Nici votul în favoarea unei decizii nepopulare a Curţii nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituţionali. Un astfel de jurământ nu este luat în beneficiul majorităţii politice a zilei. Este un jurământ să susţinem Constituţia, indiferent dacă aceasta implică dezamăgirea unei astfel de majorităţi.
În declaraţia sa de astăzi, Parlamentul a declarat că „edificarea statului de drept este o prioritate absolută”. Dar Parlamentul poate să nu ignore faptul că independenţa judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept. Respectarea ordinii constituţionale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituţiei.
Parlamentul a declarat existenţa unei situaţii de criză constituţională şi politică severă. Reiterez că acţiunile neconstituţionale împotriva unei alte instituţii de stat nu sunt favorabile soluţionării unei crize. Cultura democratică şi maturitatea necesită reţinere instituţională, bună credinţă şi respect reciproc între instituţiile statului.
Solicit Parlamentului Republicii Moldova să-şi abroge declaraţia şi deciziile neconstituţionale şi să respecte deciziile trecute şi viitoare ale Curţii Constituţionale chiar şi atunci când nu este de acord cu acestea”, susţine preşedintele Comisiei de la Veneţia.
sursa: tvrmoldova.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…