Comisia de la Veneția consideră regretabil faptul că Parlamentul Rep. Moldova nu a așteptat avizul urgent solicitat de autoritățile de la Chișinău, înainte de adoptarea proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.
În avizul publicat ieri, Comisia de la Veneția salută, totuși, modificările propuse, dar reiterează declarația președintelui Gianni Buquicchio, care a subliniat că „toate instituțiile din Republica Moldova ar trebui să coopereze fidel și productiv pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar (…), cu respectarea prevederilor Constituției și a principiilor internaționale ale democrației și statul de drept”.
Este apreciată propunerea de a majora de la 12 la 15 numărul membrilor CSM și faptul că ar urma să aibă în componență mai mulți judecători de la instanțele de fond, precum și mai mulți reprezentanți ai societății civile.
De asemenea, Comisia consideră binevenită numirea cu votul majorității deputaților aleși în Parlament a celor cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari, ceea ce ar presupune o susținere mai mare, inclusiv din partea opoziției.
Autoritățile moldovene sunt îndemnate să implice în acest proces de selecție și alte entități non-guvernamentale, precum barourile de avocați sau facultățile de drept.
sursa: radiochisinau.md
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…