Categories: PoliticȘtiri

Comisia de la Veneția: „Ar fi fost dezastruos pentru CC să spună că toți președinții moldoveni din 2000 și până acum nu au avut legitimitate”

Corespondenta Europei Libere la Strasbourg a stat de vorbă cu noul secretar al Comisiei de la Veneția despre decizia Curții Constituționale de la Chișinău referitoare la alegerea directă a președintelui țării.

Europa Liberă: Curtea Constituțională din R. Moldova a decis că președintele va trebui ales de acum înainte prin vot popular, anulând un amendament care dădea parlamentarilor puterea de a alege șeful statului. Comisia Veneția a analizat nu o dată legislația moldovenească, inclusiv Constituția și legile prevederile legislative privind alegerea președintelui. Care este poziția Comisiei Veneția față de această schimbare surprinzătoare din R. Moldova?

Thomas Markert: „Nu am examinat în detaliu decizia Curții Constituționale de la Chișinău. Suntem la curent, dar nu am analizat-o. Este o decizie cu implicații profunde și de anvergură. Să anulezi, după 16 ani, un amendament constituțional, spunând că a violat procedura constituțională, ridică probleme importante, cum ar fi, de exemplu, legitimitatea instituțiilor statului în toată această perioadă. De aceea trebuie avută mare grijă când se ia o astfel de decizie.

Cu ceva timp în urmă o situația similară a fost înregistrată în Ucraina. Comisia Veneția a criticat și acea decizie, chiar dacă motivația, în cazul Ucrainei, era foarte diferită, căci intenția era atunci consolidarea puterilor președintelui. În Moldova, motivația a fost evitarea blocajelor viitoare în procesul de alegere a președintelui.”

Europa Liberă: Așadar, Curtea Constituțională a arătat că alegerea președintelui de către Parlament s-a făcut în baza unui amendament neconstituțional, dar nu și că președinții aleși prin procedura respectivă nu ar fi fost legitimi, că s-au situat în afara Constituției.

Thomas Markert: „Cred că ar fi fost dezastruos pentru Curte să spună că toți președintii moldoveni din 2000 si până acum nu au avut legitimitate. Curtea nu poate merge atât de departe. Oricum, și această chestiune arată încă o dată ce implicații majore poate avea o astfel de decizie care se ia după o perioadă atât de lungă de timp.”

Europa Liberă: Ați examinat nu o dată legislația moldovenească, inclusiv prevederile constituționale. Cum este posibil să nu fi remarcat caracterul neconstituțional al acelui amendament privind alegerea președintelui?

Thomas Markert: „Nu am examinat niciodată dacă adoptarea acelui amendament s-a realizat în mod corect. Am luat textul Constituției ca atare, remarcând, e adevărat, că se generează un mecanism de blocaj.”

Europa Liberă: Va face decizia Curții obiectul analizei detaliate a Comisiei de la Veneția?

Thomas Markert: „Nu am fost solicitati să o facem, iar câtă vreme Curtea Constituțională a luat această decizie, nu este rolul nostru să spunem dacă decizia trebuie aplicată sau nu.”

 

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago