Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare începe de luni audierile

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Moldova și investigării fraudei bancare începe de luni, 24 iunie, audierile. A fost întocmită o listă de 20 de persoane, iar primii chemați la audieri sunt Veaceslav Negruța, ministru al finanțelor în perioada 2009-2013, și Veaceslav Ioniță, președinte al Comisiei parlamentare pentru economie buget și finanțe în perioada 2009-2014. Anunțul l-a făcut președintele comisiei de anchetă, Alexandr Slusari, în cadrul unor declarații de presă după cea de-a doua ședință a comisiei, transmite IPN.

Alexandr Slusari a comunicat că pe lista persoanelor care vor fi audiate se regăsesc foști și actuali politicieni, funcționari și experți. „Sperăm că în câteva săptămâni vor fi chemate mai multe persoane pentru aceste audieri”, a spus deputatul.

Președintele comisiei de anchetă susține că este cât de cât clară situația în privința evenimentelor produse din 2013 până în prezent, dar e nevoie de mai multe materiale pentru perioada 2010-2013, care a fost premergătoare „fazei de deposedare a statului de pachetul de control și furtul imens din sistemul bancar”.

Referindu-se la  activitatea comisiei, Alexandr Slusari a comunicat că este restricționat accesul membrilor la materialele comisiilor de anchetă precedente, din 2013 și 2015. A fost făcut demers către arhiva Parlamentului pentru a fi prezentate, însă instituia a răspuns că toate documentele au fost ridicate și transmise către Procuratura Generală.

Astăzi comisia de anchetă a decis înaintarea a alte două demersuri. Unul către Banca Națională, căreia i se cere să faciliteze accesul la raportul Kroll 2, versiunea integrală. Celălalt demers este către Procuratura Generală, căreia i se solicită informații exhaustive despre mersul anchetei pe furtul miliardului, începând cu anul 2014.

Președintele comisiei de anchetă susține că în pofida greutăților care au apărut pentru membrii comisiei, în ceea ce privește accesul la documente, de la mai multe persoane au început să parvină documente despre furtul miliardului din sistemul bancar. „Avem un volum de acte, copii necesare pentru a elucida cât mai exhaustiv ceea ce s-a întâmplat,”, a declarat Alexandr Slusari.

Comisia a fost formată la 10 iunie. Din ea fac parte deputați ACUM și PSRM.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago