Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare începe de luni audierile

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Moldova și investigării fraudei bancare începe de luni, 24 iunie, audierile. A fost întocmită o listă de 20 de persoane, iar primii chemați la audieri sunt Veaceslav Negruța, ministru al finanțelor în perioada 2009-2013, și Veaceslav Ioniță, președinte al Comisiei parlamentare pentru economie buget și finanțe în perioada 2009-2014. Anunțul l-a făcut președintele comisiei de anchetă, Alexandr Slusari, în cadrul unor declarații de presă după cea de-a doua ședință a comisiei, transmite IPN.

Alexandr Slusari a comunicat că pe lista persoanelor care vor fi audiate se regăsesc foști și actuali politicieni, funcționari și experți. „Sperăm că în câteva săptămâni vor fi chemate mai multe persoane pentru aceste audieri”, a spus deputatul.

Președintele comisiei de anchetă susține că este cât de cât clară situația în privința evenimentelor produse din 2013 până în prezent, dar e nevoie de mai multe materiale pentru perioada 2010-2013, care a fost premergătoare „fazei de deposedare a statului de pachetul de control și furtul imens din sistemul bancar”.

Referindu-se la  activitatea comisiei, Alexandr Slusari a comunicat că este restricționat accesul membrilor la materialele comisiilor de anchetă precedente, din 2013 și 2015. A fost făcut demers către arhiva Parlamentului pentru a fi prezentate, însă instituia a răspuns că toate documentele au fost ridicate și transmise către Procuratura Generală.

Astăzi comisia de anchetă a decis înaintarea a alte două demersuri. Unul către Banca Națională, căreia i se cere să faciliteze accesul la raportul Kroll 2, versiunea integrală. Celălalt demers este către Procuratura Generală, căreia i se solicită informații exhaustive despre mersul anchetei pe furtul miliardului, începând cu anul 2014.

Președintele comisiei de anchetă susține că în pofida greutăților care au apărut pentru membrii comisiei, în ceea ce privește accesul la documente, de la mai multe persoane au început să parvină documente despre furtul miliardului din sistemul bancar. „Avem un volum de acte, copii necesare pentru a elucida cât mai exhaustiv ceea ce s-a întâmplat,”, a declarat Alexandr Slusari.

Comisia a fost formată la 10 iunie. Din ea fac parte deputați ACUM și PSRM.

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

12 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago