Select your Top Menu from wp menus

Comisarul European pentru Drepturile Omului consideră că sunt necesare eforturi concentrate pentru protecţia drepturilor omului în Republica Moldova

Comisarul European pentru Drepturile Omului consideră că sunt necesare eforturi concentrate pentru protecţia drepturilor omului în Republica Moldova, relatează Radio Orhei cu referire la un comunicat al Consiliului Europei.
Nils Muižnieks a declarat la finalul vizitei de 4 zile în Republica Moldova că adoptarea Planului Național de acțiuni în domeniul drepturilor omului este un pas pozitiv, dar este necesară reforma sectorului antidiscriminare şi a justiţiei. În procesul de reformare este necesară implicarea societăţii civile pentru a monitoriza procesul de punere în aplicare a acestor reforme.

Comisarul solicită mai multe eforturi pentru a se asigura că selectarea, numirea și promovarea judecătorilor se bazează pe merit. „Un mecanism credibil și competent este de o importanță esențială pentru promovarea integrității și imparțialității judecătorilor și creșterea încrederii publicului în sistemul judiciar”.

Comisarul Muižnieks, de asemenea, recomandă ca Parlamentul numește judecătorii la Curtea Constituțională, cât mai curând posibil, pentru a se asigura că această instituție este pe deplin funcțional. El a mai spus că „strategia de reformă ambițioasă pentru sectorul justiției ar trebui să primească o finanțare adecvată, inclusiv pentru salariile judecătorilor în creștere”, pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a schimbărilor necesare. Reforma Procuraturii Generale ar trebui să fie, de asemenea, intensificată, cu un accent deosebit pe consolidarea independenței procedurală a procurorilor „.

Comisarul recomandă continuarea reformei în poliţie. Aceasta pentru a preveni tratamentul inuman și degradant, dar și pentru a asigura răspunderea oficialilor pentru crimele comise în contextul evenimentelor din aprilie 2009.

Muižnieks mai spune că este necesarea consolidarea independenţei şi eficienţei instituţiei de Avocat Parlamentar. Acest fapt va permite ca instituţia ombusdsmenului să își asume pe deplin rolul important în promovarea și protejarea drepturilor omului.

sursa: Radio Orhei


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/comisarul-european-pentru-drepturile-omului-considera-ca-sunte-necesare-eforturi-concentrate-pentru-protectia-drepturilor-omului-in-republica-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19