Comentatorii de la București se îndoiesc că reținerea liderului liberal-democrat Vlad Filat este o veste bună. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, se grăbește să-i avertizeze pe basarabeni că România a trecut deja printr-o deziluzie asemănătoare, odată cu cazul fostului premier Adrian Năstase. Arestarea lui, în 2012, nu a fost adevăratul semnal al demantelării rețelelor de corupție, care se văd în clipa de față mai zdravene, mai ramificate, mai ancorate de vârful deciziei politice. Ioana Ene crede că „în spatele satisfacției publice oferite de acest caz, Direcția Națională Anticorupție mai mult a băltit, dosare mari precum Microsoft, Pinalti sau mafia padurilor au zăcut prin sertare sau chiar au fost închise, iar rețelele de corupție au proliferat”.
Legat de Vlad Filat, jurnalista spune că nu-i pune la îndoială eventuala vinovăție, dar unde sunt restul de bani dispăruți din sistemul bancar moldovenesc, de la 60 de milioane la un miliard? Renato Usatîi nu are nimic de spus? Deocamdată nimeni nu a avut curajul să rostească numele oligarhului Vlad Plahotniuc, „adevărata eminență cenușie” la Chișinău, iar pe această idee este citat analistul Petru Bogatu, care îl consideră pe Plahotniuc „protagonistul esențial al crizei în care se afla Republica Moldova”.
Și Cristian Câmpeanu scrie în România liberă că „în Moldova, nimic nu este ceea ce pare”, deci nici reținerea lui Vlad Filat. Nu e vorba că Filat ar fi nevinovat, ci că „în lupta oligarhilor pentru Moldova, Plahotniuc a înregistrat o victorie decisivă”. Această afirmație este concluzia alteia, la fel de dure: „în Moldova justiția nu este independentă, ci aservită politic celui mai mare adversar al lui Filat, oligarhul Vlad Plahotniuc”. Președintele Parlamentului, Adrian Candu, este finul lui Plahotniuc, iar procurorul general Corneliu Gurin a fost consilierul fostului președinte al Legislativului, Marian Lupu. „La Chișinău, scrie Câmpeanu, nu este nici un secret că atât procurorul general, cât și Centrul Național Anticorupție sunt controlate de Partidul Democrat, aripa politică a imperiului lui Plahotniuc”.
Comentatorul acordă mai multă atenție situației în care se găsește Alianța Pentru Integrare Europeană. Partenerii liberal-democraților, și anume democrații și liberalii, au votat ieri alături de socialiști pentru ridicarea imunității lui Filat. Acesta are la îndemână două variante, amândouă proaste: să scoată PLDM-ul din coaliție, ceea ce va duce la alegeri anticipate câștigate de pro-ruși; sau să nu o facă, să demisioneze de la conducerea partidului, lăsându-l pe Valeriu Ștreleț să se descurce. Oricare va fi mișcarea, Cristian Câmpeanu crede că o țară în care „un prim ministru probabil, corupt” iese din Parlament cu cătușe la mâini, în timp ce „un mafiot rus (Renato Usatîi) agită spiritele nestingherit pe afară, iar cel mai important oligarh, suspectat că a condus o schemă de spălare de bani de miliarde de dolari în beneficiul Moscovei (potrivit Business New Europe) a devenit cel mai puternic om, este o țară în care Rusia a câștigat din nou”.
sursa: europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…