Select your Top Menu from wp menus

Comemorarea victimelor deportărilor sovietice la Orhei VIDEO

Orheiul a comemorat victimele deportărilor sovietice. Manifestaţia s-a desfăşurat luni, 6 iulie, la Monumentul în memoria celor deportaţi în gulagurile staliniste din centrul oraşului. La ceremonie au participat demnitari, funcţionari şi angajaţi ai Consiliului raional şi primăriei Orhei.
Un vorbitor central al evenimentului, preşedintele Asociaţiei deportaţilor din Orhei, “Demnitate”, Eleonora Boguş, a menţionat că doar din oraşul nostru au fost ridicate 522 de familii şi trimise în Siberia şi Kazahstan. Pe an ce trece, numărul membrilor Asociaţiei se micşorează a spus Boguş: dacă la început erau 400 de oameni, apoi până n prezent au rămas numai 120.
Deportările staliniste au marcat nu doar destinul oamenilor maturi ci şi al copiilor acelor vremuri. Despre aceasta au amintit orheiencele Ludmila Botnariuc şi Elena Botnari, care au spus că această pagină neagră din istoria basarabenilor nu trebuie uitată, mai ales de generaţia tânără.
Manifestaţia s-a finalizat, tradiţional, cu ceremonia depunerii florilor care a fost deschisă de conducătorii raionului şi oraşului.
Un material video de la eveniment îl veţi putea urmări pe site-ul nostru radioorhei.info, iar un reportaj audio va fi difuzat la Radio Orhei.
Amintim că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a fost organizat cel de-al doilea val de deportări sovietice din Basarabia. Din cele 64 de localităţi ale raionului Orhei au fost deportaţi peste 3200 de oameni. În total sovieticii au ridicat de la baştină cel puţin peste 35 de mii de oameni.
În oraşul Orhei, către 6 iulie 2009, la cea de-a 60 aniversare de la valul masiv al deportărilor din 1949, a fost dezvelit un Monument consacrat victimelor represiunilor politice.