Select your Top Menu from wp menus

Codul Educaţiei a fost votat în Parlament

Învăţămîntul va fi obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani în R. Moldova. Prevederea va fi aplicată nu mai tîrziu de anul 2018. Acest lucru este stabilit în Codul Educaţiei, care a fost astăzi adoptat de Parlament în lectură finală cu votul a 55 de deputaţi, informează MOLDPRES.

Proiectul vine să înlocuiască Legea învăţămîntului adoptată în anul 1995. Documentul stabileşte că în sistemul educaţional procesul de învăţămînt se desfăşoară în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în una din limbile de circulaţie internaţională. Totodată studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituţiile de învăţămînt de orice nivel.

O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că pentru evaluarea rezultatelor obţinute de elevi în clasele primare vor fi utilizaţi descriptori, şi nu note cum este în prezent. Autorii proiectului propun ca posturile de rector, prorector şi decan să poată fi deţinute de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a cîte cinci ani fiecare. În acelaşi timp, în licee vor putea preda doar profesori cu diploma de master, iar la universitate – doar cadre didactice cu diplome de doctor.

În document mai este stabilit că directorii instituţiilor de învăţămînt vor fi aleşi prin concurs şi vor avea mandate limitate de patru ani.

Codul urmează să intre în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării, cu excepţia unor prevederi.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/codul-educatiei-a-fost-votat-in-parlament/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19