Categories: EconomicȘtiri

CNP: Guvernul nu a asugurat principiul transparenţei în adoptarea bugetului

Consiliul Național pentru Participare (CNP) a acționat guvernul Republici Moldova în judecată și solicită anularea examinării proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2014 în ședința din 27 noiembrie 2013.

Vicepreședinta CNP, Antonița Fonari, a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG” că solicitarea a fost dictată de faptul că guvernul nu a respectat principiul transparenței decizionale.

”Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor nu a fost afișat pe site-ul guvernului cu trei zile înainte de ședință și nu a fost supus dezbaterilor publice”, a spus vicepreședinta CNP.

Coordonatorul Grupului de lucru din cadrul CNP, Arcadie Barbăroșie, a menționat că o mulțime de acte ale guvernului pot fi acționate în judecată pe motivul nerespectării transparenței procesului decizional.

”De ce am decis să acționăm în judecată guvernul anume în cazul legii bugetului de stat? Pentru că noi, în calitate de cetățeni, ne-am simțit lezați în drepturile noastre de a cunoaște cum stau lucrurile în privința celei mai importante legi care ne vizează pe noi toți. Nu mai putem tolera asemenea atitudini față de procedurile decizionale. Noi nu atacăm în instanță legea bugetului, ci includerea ei pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 27 noiembrie”, a spus expertul, atrăgând atenție guvernului că discutarea chestiunii în asemenea condiții este ilegală.

În opinia lui, ”transparența procesului decizional este piatra de temelie a democrației”.

”Un cetățean neinformat nu poate lua decizii corecte, iar guvernul încălcând principiul transparenței poate lua decizii care nu sunt în interesul cetățenilor. În momentul în care în Moldova a fost adoptată legea privind procesul decizional, toți au considerat că este un pas importat în consolidarea procesului decizional. Cu regret, însă, legea nu se respectă”, a relatat Barbăroșie, precizând că guvernul este obligat să publice proiectele de decizii pe pagina sa electronică cu cel puțin câteva zile înainte de ședință.

Expertul a amintit și de recentele decizii cu răsunet în societate care au fost aprobate de guvern cu nerespectarea procedurii transparenței decizionale.

”Este vorba despre privatizarea Băncii de Economii și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Aceste două decizii au apărut pe agenda ședinței cu două ore înainte de ședință, deși materialele trebuie făcute publice cu trei zile înainte de ședință. Nici până acum societatea nu cunoaște cine sunt beneficiarii acestor două bunuri. Este doar de presupus că, acestea sunt deținute de clanurile care controlează și guvernul. În cazul în care procedura de privatizare este una netransparentă, evident că asupra guvernului planează suspiciuni”, a spus Barbăroșie, precizând că societatea trebuie să forțeze guvernul să respecte legislația, care este un principiu fundamental al statului de drept.

sursa: infotag.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago