Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.În anul 2013, membrii CNI au constatat încălcari ale regimului juridic al conflictelor de interese în 9 cazuri. În prima jumătate a anului 2014, numărul actelor de constatare de acest fel s-a mărit. În doar şase luni ale anului curent au fost adoptate 23 de acte de constatare.
Din cele 32 de acte adoptate de CNI timp de un an şi jumătate, doar o persoană a fost amendată pentru nedeclararea conflictului de interese. Este vorba de primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina. El a permis achiziţionarea pâinii şi a laptelui, produse destinate instituţiilor de învăţământ din localitate de la firma al cărui fondator era el însuși, iar directoarea grădiniţei era soţia sa.
mai multe pe moldovacurata.md
Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…
O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…
Transportatorii auto anunță că nu renunță la protestele din centrul Chișinăului, programate pentru data de…
Pe zi ce trece incendiile de vegetație și gunoiște se înmulțesc, astfel pompierii din Orhei,…
Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele…
Judecătoria Orhei a publicat zilele trecute o încheiere pe marginea cererii prin care Mitropolia Moldovei…