Comisia Națională de Integritate afirmă că își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Totodată, conducerea CNI consideră că problemele privind activitatea sa, la care a făcut referință Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) într-o conferință de presă luni, 18 iulie, țin doar de timp și de aspectul tehnic al acestora, transmite IPN.
CNI menționează într-un comunicat de presă remis instituțiilor mass-media că plasarea pe site a declarațiilor reprezintă în sine un aspect tehnic, care, în ultimă instanță, depinde de procedurile durabile de organizare și de desfășurare a licitației respective. Astfel, selectarea unui operator pentru digitalizarea declarațiilor a generat două situații dificile – lipsa surselor bugetare, precum și modificarea legislației naționale privind achizițiile publice. Deja perfectat și semnat.
Cât ține de calitatea procesării declarațiilor de către operatorul respectiv și plasarea acestora pe site-ul CNI, de asemenea, reprezintă un exercițiu de ordin tehnic. Aceasta, în anumite situații, depinde de faptul – cât de citeț și de lizibil este scrisă informația (numele, prenumele) în declarație. Acest fapt deseori atrage după sine denaturarea numelui sau altor date ale declarantului în procesul scanării declarației. Ca rezultat, societatea consider că pe portalul CNI lipsesc anumite declarații, care, de fapt, există. În acest context, CNI subliniază că lacunele în cauză vor fi excluse definitiv în cazul în care va fi implementat sistemul on-line electronic de declarare, care deja este elaborat.
În legătură cu procesul de reorganizare a CNI, s-a decis de a perfecta un raport pentru perioada de 3 ani de activitate a instituției. În acest context, finalizarea raportului mai durează.
Afirmația precum că lipsesc declarațiile membrilor CNI pe site-ul instituției nu corespunde realității, ultimele modificări la acest compartiment fiind operate în luna mai 2016 și putând fi găsite la compartimentul „DESPRE NOI” pe cni.md.
ADEPT a analizat pe pagina avere.md declaraţiile de venit, avere şi interese a 245 de demnitari. În cadrul conferinţei de presă, directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a spus că 186 de profiluri de pe această pagină sunt ale demnitarilor care se află în funcţie, restul persoanelor fie au fost demise, fie au plecat din funcţie în baza cererii depuse. Monitorizarea se face prin contrapunerea declaraţiilor demnitarilor, începând cu anul 2009, şi analiza corespunderii conţinutului acestora cu prevederile Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…