„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a CNI şi a atacat-o în judecată.
La scurt timp după ce Vladimir Maiduc a fost numit conducătorul Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei al MAI, ziarul „Adevărul” publica materialul „Milionarul de la Securitatea Internelor”, în care menţiona că funcţionarul ar fi proprietarul mai multor firme. „Vladimir Maiduc este gata să facă ordine în instituţia de unde a lipsit zece ani, timp în care şi-a construit o afacere estimată la „nu mai puţin de un milion de euro”, scrie „Adevărul”. Acesta este proprietarul complexului de odihnă „Forest Club” din Ialoveni, dar şi a câtorva firme din România. V. Maiduc recunoaşte că nu s-a întors la Interne pentru salariu, ci pentru a face parte din echipa ministrului Dorin Recean”, mai adaugă sursa citată.
Funcţia publică incompatibilă cu afacerile
După ce a fost învestit într-o funcţie publică, acesta a continuat să fie proprietarul firmelor, dar şi a complexului de odihnă menţionat. Astfel, în luna iunie curent, CNI a stabilit că funcţia publică este incompatibilă cu afacerile pe care acesta le conduce. „CNI a constatat faptul încălcării regimului juridic al incompatibilităţii de către Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă din cadrul MAI, exprimată prin exercitarea activităţii de întreprinzător prin intermediul administratorilor numiţi la fiecare din cele trei întreprinderi, la care este unic asociat şi participarea la conducerea societăţilor menţionate, dispunând asupra direcţiilor de activitate economică a acestora şi ignorarea prevederilor legale privind lichidarea situaţiei de incompatibilitate”, este menţionat în decizia CNI, emisă la 12 iunie curent.
Maiduc a contestat actul CNI
Complexul de odihna patronat de Vladimir MaiducLa rândul său, V. Maiduc a declarat pentru Moldova Curată că actul emis de CNI este unul ilegal, deoarece documentul relatează fapte eronate. „Confirm că sunt patronul acestor firme, însă nu eu le administrez acum. Am angajat alte persoane să gestioneze aceste afaceri. Eu consider că nu am ignorat prevederile legale”, specifică V. Maiduc. Angajatul MAI a atacat în instanţă decizia luată de CNI. „În toamnă este programat procesul de judecată, iar dacă decizia de judecată va fi luată în favoarea mea, voi acţiona în judecată CNI şi pentru defăimare”, spune conducătorul din cadrul MAI.
Ce spune Legea?
Potrivit Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, acesta nu este în drept să desfăşoare activitate de întreprinzător, cu excepţia calităţii de fondator al societăţii comerciale, ori să înlesnească, în virtutea funcţiei sale, activitatea de întreprinzător al persoanelor fizice şi juridice.
Aceeaşi prevedere este stipulată şi în Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. Actul legislativ reglementează faptul că poliţistul nu are dreptul să desfăşoare personal sau prin intermediul unei terţe persoane activitatea de întreprinzător sau să fie membru al organizaţiei de conducere a unei întreprinderi. „Poliţistul este obligat, în termen de 30 de zile calendaristice de la data apariţiei acestei situaţii, să abandoneze activitatea incompatibilă cu funcţia sa ori, după caz, să depună cerere de demisie din funcţia de poliţist. Dacă în termenul menţionat acesta nu întreprinde acţiuni în vederea lichidării incompatibilităţii, poliţistul este concediat”, mai este specificat în lege.
sursa: moldovacurata.md