Cabinetul de miniștri a aprobat joi, 29 august proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor.
Potrivit documentului, casele de locuit, blocurile cu mai multe apartamente, școlile, spitalele, clădirile cu destinație sportivă sau centrele comerciale vor fi supuse certificării în vederea performanței energetice. Excepție fac edificiile incluse în Registrul monumentelor locale sau naționale, locașurile de cult, construcțiile provizorii utilizate pentru o perioadă de cel mult doi ani sau clădirile cu o suprafață mai mică de 50 m.p.
Astfel, prin proiectul legii se instituie un nou instrument în domeniul eficienţei energetice a clădirilor – inspecţia periodică a sistemelor de încălzire şi de climatizare din clădiri, anunţă un comunicat al Guvernului
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor are dreptul și obligația de a stabili cerinţele minime de performanţă energetică a clădirilor, printr-un document normativ în construcţii.
Consiliul Naţional pentru Participare într-o conferinţă de presă din dimineaţa zilei de joi, 29 august şi -a exprimat unele rezerve faţă de acest proiect. În opinia reprezentanţilor ONG-urilor acest proiect pune responsabilitatea doar pe proprietari fără a a prezenta şi o strategie de reglementare a pieţei materialelor de construcţie care influienţează efecienţa energetică a constucţiilor efectuate.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…