Select your Top Menu from wp menus

Cine sunt cei patru europarlamentari care i-au promis lui Ilan Șor ”spirijin necondiţionat”?

Săptămâna trecută, vicepreşedinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, şi avocaţii lui Ilan Șor – Denis Ulanov şi Iulian Bălan,  au fost la Strasbourg, unde s-au întreţinut cu patru deputaţi din Parlamentul European (PE).

Vizita a avut drept scop obținerea  sprijinului pentru Ilan Șor, care se află de aproape 1 an în arest preventiv, fiind acuzat că în perioada când administra Banca de Economii a dobândit prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei și i-a spălat prin firme off-shore.

Reprezentanţii lui Șor au declarat la conferinţe şi în comunicate de presă că, urmare a întrevederilor de la Strasbourg, cei patru europarlamentari au promis că vor monitoriza „problema încălcării drepturilor și limitării libertății„ lui Ilan Șor și îi vor oferi  sprijin necondiţionat. În timpul apropiat, europarlamentarii  ar putea veni în R.Moldova, unde doresc să se întâlnească personal cu Ilan Șor, ba chiar au de gând să îl invite la Strasbourg, pentru a discuta despre planurile politice ale acestuia, a spus Tauber.

Prezentările făcute gazdelor din PE de către oamenii din echipa lui Ilan Șor au fost scurte, în timp ce  presa internaţională oferă detalii interesante despre cei patru membri ai forului european.

Cine sunt, totuşi, cei patru europarlamentari care i-au promis omului de afaceri, primarului de Orhei şi preşedintelui partidului “Șor” sprijin necondiţionat?

Unul dintre cei patru deputaţi din PE este Jean-Luc Schaffhauser. Acesta s-a învrednicit  de o investigaţie jurnalistică a  publicaţiei franceze StreetPress, legată de scandalul imens din jurul candidatei de odinioară la președinţia Franţei – Marin Le Pen. Potrivit publicaţiei citate, Jean-Luc Schaffhauser a ajutat-o pe Marin Le Pen, lidera Frontului Naţional din Franţa, să obţină un credit de 9 milioane de euro în Prima Bancă Ruso-Cehă, iar pentru intermedierea creditului rus acesta a primit 140 mii de euro.

Europarlamentarul nu a indicat acest fapt în declarația sa fiscală, motiv din care Parlamentul European a demarat o anchetă internă. Schafhausser ar putea deveni subiect al încă unei anchete a PE din cauza că mai mulți asistenţi ai europarlamentarilor din Frontul Naţional primesc bani din fondurile europene, dar fac muncă de partid, care nu are tangențe cu afacerile europene.

Potrivit investigației jurnalistice, un important contact al europarlamentarului în Rusia este senatorul şi consilierul lui Putin, Alexandr Babakov, responsabil de activitatea organizațiilor ruse peste hotare. Cei doi sunt cunoscuți de la mijlocul anilor 2000, când Jean-Luc Schaffhauser încă nu era europarlamentar şi, în calitate de om de afaceri, consulta câteva mari companii franceze din Rusia. Anume Schaffhauser a intermediat afacerea vânzării avioanelor particulare de tip Falcon, în Rusia.

După ce a ajuns în fotoliul de europarlamentar, Schaffhauser își cheltuie toată energia pentru a apăra interesele lui Vladimir Putin, scrie StreetPress. 

Acest europarlamentar a vizitat de două ori Donbasul. Prima dată –  în noiembrie 2014, în calitate de observator la așa-zisele alegeri pentru funcția de președinte de RPD ( Republica Populară Donețk). A doua oară , a fost la Donețk  în mai 2015, alături de reprezentanții mai multor partide de extremă dreapta din Europa.

Şi alţi 3 europarlamentari, care sunt gata să vină în ajutorul lui Ilan Șor, s-au remarcat prin acţiuni de susţinere a Rusiei în problema sepratismului din Ucraina.

Elisabetta Gardini (Italia), vicepreședinta Partidului Popular European, este membră a grupului parlamentar ”Pentru un dialog nou cu Rusia”. În anul 2015, aceasta  intenționa să viziteze peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, dar în ultimul moment grupul de deputați europeni din care făcea parte și Gardini  a renunțat la acest lucru, rezumându-se la o vizită în Rusia. În acelaşi an, Gardini s-a pronunţat pentru ridicarea sancțiunilor contra Rusiei, iar anul trecut s-a regăsit printre semnatarii unei scrisori în care critica interdicția de intrare în UE a unor șefi ai serviciilor speciale rusești.

Ceilalţi doi europarlamentari sunt, de asemenea,  din Italia.  Lorenzo Fontana şi Alberto Cirio au vizitat în luna mai, anul curent, regiunea separatistă ucraineană Luhansk, pentru a participa la festivitățile de 9 mai. Cirio a mai participat, la sfârşitul anului trecut, la ceremonia de deschidere în Torino, Italia a așa-zisei reprezentanțe a Republicii Populare Donețk – entitate separatistă din estul Ucrainei.
Fontana este membru al Ligii Nordului, iar Cirio – al Forzza Italia. Acestea sunt formaţiuni politice care fac parte dintr-o coaliție (în care intră mai multe partide) condusă de fostul premier Italian Silvio Berlusconi, cunoscut pentru relaţiile de amiciție cu preşedintele rus, Vladimir Putin.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cine-sunt-cei-patru-europarlamentari-care-i-au-promis-lui-ilan-sor-spirijin-neconditionat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19