Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a Centrul Naţional Anticorupţie, în comun cu Procuratura Anticorupţie, a documentat şi anihilat o grupare criminală internaţională specializată în sustragerea şi spălarea banilor în proporţii deosebit de mari cu atribuirea acestora a unui carater legal.
Astfel, în perioada 2010-2012, sub pretextul atribuirii caracterului legal unor activităţi virtuale, prin folosirea documentelor false, au fost spălate mijloace financiare în sumă de 134 milioane de lei.
În urma acţiunilor de urmărire penală a fost identificat un grup de societăţi care anterior practicau activităţi suspecte, iar ulterior s-au încadrat în schemă ca societăţi care achiziţionau produse agricole, ridicînd numerar în valoare de peste 40 milioane de lei.
Din grupare făceau parte 5 persoane (moldoveni, ucraineni, moldoveni din zona transnistriană, etc.), iar fiecare membru avea atribuţii clare în realizarea schemei frauduloase.
Pentru documentarea acestui caz a fost solicitată asistenţă juridică a 5 state: Letonia, Lituania, Marea Britanie, Ucraina şi Cehia, iar pe faptul dat s-au iniţiat 9 cauze penale pentru spălare de bani, evaziuni fiscale, falsuri în documente şi sustragere, care s-au conexat într-o singură procedură.
În prezent, le-a fost înaintată învinuirea la 5 persoane, iar conducătorul şi organizatorul grupării criminale a fost anunţat în căutare generală.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…