Categories: EconomicExterneȘtiri

Christine Lagarde: Criza ucraineană ar putea avea „consecințe economice grave”

Criza din Ucraina ar putea avea „consecințe economice grave”, a avertizat președinta Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, într-un interviu publicat luni de cotidianul economic german Handelsblatt, citat de AFP.’Criza din Ucraina este un pericol care poate fi încă dificil de măsurat, iar riscul de contagiune pentru alte state este greu de prevăzut. Cu toate acestea, ea poate avea consecințe economice grave’, spune Lagarde, care urmează să fie primită marți, la Berlin, de către cancelarul german Angela Merkel, alături de liderii altor patru organizații internaționale (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului și Biroul Internațional al Muncii), pentru a discuta despre starea economiei la nivel global, la un eveniment anual ale cărui începuturi datează din 2007.

‘Criza din Ucraina are efecte asupra comerțului internațional, asupra investițiilor străine directe. Ea are consecințe asupra fluxurilor internaționale de capital și asupra aprovizionării cu energie a Europei, pentru că Ucraina este țara prin care tranzitează livrările energetice’ spre multe țări europene, a detaliat aceasta.

Mai mult, subliniază șefa FMI, programul de ajutor de 17 miliarde de dolari (aproximativ 12,3 miliarde de euro) convenit de Fond nu va fi de ajuns.

‘Ucraina are nevoie de mult mai mult de 17 miliarde dolari. De exemplu, sub formă de ajutor bilateral din străinătate sau de ajutor financiar din partea altor organizații financiare internaționale’, a declarat Lagarde, potrivit căreia ‘comunitatea internațională nu are de ales’.

‘Nu putem să spunem pur și simplu că situația este prea delicată pentru a fi în măsură să dăm bani acum’, a adăugat ea.

Separatiștii proruși din regiunile Donețk și Lugansk au votat duminică pentru independența lor, în cadrul unei consultări calificate drept o ‘farsă’ de către Kiev și Occident.

Temerea autorităților ucrainene și a Occidentului în legătură cu acest scrutin este de a vedea repetându-se scenariul care a condus în luna martie la anexarea Crimeii la Rusia, situație care a împins Vestul și Moscova în cea mai gravă criză de la încheierea războiului rece.

sursa: agerpres.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago