Select your Top Menu from wp menus

Chișinăul încearcă să împiedice un referendum în Doroțcaia privind trecerea localității sub jurisdicția Tiraspolului

Mai mulți miniștri adjuncți de la Chișinău au încercat joi să-i convingă pe locuitorii satului Doroțcaia de pe malul Nistrului să nu organizeze un referendum privind trecerea sub jurisdicția Transnistriei.

Oficialii le-au vorbit sătenilor despre nivelul la care se află discuțiile cu pretinsele autorități de la Tiraspol, dar și despre măsurile unilaterale pe care aceștia le întreprind și care-i vizează nemijlocit pe țărani. Cele mai multe întrebări au vizat accesul la pământurile agricole, valoarea pensiilor, dar și serviciile medicale la care fie nu au acces, fie sunt scumpe, scrie Ziarul de Gardă.

Câțiva locuitori au încercat să pună în discuție și subiectul unui eventual referendum, însă reprezentanții statului le-au explicat că o asemenea discuție nu are sens, pentru că Transnistria este o parte a Republicii Moldova și chiar dacă se pretinde a fi independentă, pe plan internațional, aceasta nu este recunoscută, potrivit ziarului citat.

Locuitorii din Doroțcaia se confruntă de mai mulți ani cu impedimente la cultivarea terenurilor agricole, majoritatea cărora se află pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol. Recent, în localitate a fost creat un grup de inițiativă care cere organizarea unui referendum privind trecerea satului Doroțcaia sub jurisdicția Tiraspolului.

În luna februarie, în autonomia găgăuză din sudul Republicii Moldova au avut loc două referendumuri, declarate ilegale de justiție și de autoritățile de la Chișinău, privind dreptul la autodeterminare a autonomiei și vectorul politicii externe a Republicii Moldova. Acțiunile au loc în contextul apropierii Republicii Moldova de UE, care urmează să semneze în aproximativ două luni Acordul de Asociere.

sursa: agerpres.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/chisinaul-incearca-sa-impiedice-un-referendum-in-dorotcaia-privind-trecerea-localitatii-sub-jurisdictia-tiraspolului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19