Chiar dacă au ajuns publice înregistrările audio în cazul Vicol pot fi folosite ca probe în dosar. Despre aceasta a declarat pentru Europa Liberă, juristul Vladislav Gribincea. Potrivit lui Gribincea atât timp cât probele obţinute de către aceste înregistrări au fost obţinute legal, nu mai contează dacă ele au fost răspândite sau nu.
Acesta într-o discuţie mai amplă cu Europa Liberă face referire şi la practica obişnuită în guvernarea precedentă prin care erau interceptate telefoanele oamenilor absolut nevinovaţi.
Practica cea mai răspândită era atunci când într-un dosar se investigau anumite fapte, iar pe lângă acestea, din interese meschine, organul urmăririi penale mai introducea încă două telefoane mobile, în lista suspecţilor care cu bună ştiinţă se ştia că nu sunt implicaţi în acuza penală. Se mergea la judecătorul de instrucţie şi el autoriza interceptările, atât persoanelor implicate în cauza penală, cât şi a altor persoane care deliberat au fost incluse în acea listă.
Vladislav Gribincea mai crede că într-o societate democratică, discuţii între prim-ministru şi şeful fiscului cu privire la diferite intervenţii ale fiscului ar putea prezenta interes public. Important este totuşi că permanent putea plana riscul ca aceste interceptări să fie trucate. Şi oricare jurnalist care primeşte informaţii de la o sursă neverificată ar trebui să fie suficient de precaut atunci când răspândeşte aceste informaţii.”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…