Cheltuielile financiare nedeclarate de către partidele politice în prima jumătate a anului curent sunt de aproape cinci ori mai mari decât cheltuielile neraportate pentru aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit raportului de monitorizare privind finanțarea partidelor politice în Republica Moldova, prezentat de către Asociația Promo-LEX, cheltuielile neraportate au depășit în primul semestru 21 de milioane de lei, faţă de aproape 4 milioane și jumătate în primele șase luni ale anului trecut, transmite IPN.
Potrivit raportului prezentat joi, 28 septembrie, într-o conferință de presă, deși, comparativ cu 2016 a crescut numărul partidelor politice care au raportat cheltuielile financiare efectuate, prezentarea informațiilor este imperfectă, fiind încălcate regulile de completare a raportului financiar. Promo-LEX a constatat că PDM și PL nu au raportat 287 de mii de lei pentru manifestații publice. Pentru presă și materiale promoționale nu și-au declarat cheltuielile în sumă de aproape 131 de mii de lei PL și PLDM.
Șase formațiuni, PSRM, PPPN, PPEM, PL, PPPDA şi PPŞ, nu au raportat cheltuielile de peste 224 de mii de lei pentru deplasările pe teritoriul Republicii Moldova. Iar PDM, PSRM, PCRM, PAS şi PPPDA nu au raportat cheltuielile în cuantum de aproape 18 milioane și jumătate pentru deplasări înafara ţării.
Potrivit constatărilor Promo-LEX, PDM, PSRM, PCRM, PPPN și PL au utilizat resurse administrative pe parcursul perioadei de monitorizare, acțiuni care, potrivit legii, nu pot fi sancționate în afară campaniilor electorale.
Cotizațiile de membru de partid nu mai prezintă o sursă de finanțare atractivă. Acestea s-au micșorat de la 24% în primele șase luni ale anului 2016 la 5% în primul semestru în 2017. Donațiile, potrivit raportului, au constituit 38% în 2017, pe când în 2016 acestea reprezentau 75%.
Potrivit raportului, partidele politice nu prezintă informații suficiente privind încasarea donațiilor de la persoanele fizice. Nici organele de control nu sunt mai deschise să se implice în cercetarea respectivei încălcări la sesizarea organizațiilor neguvernamentale.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…