Categories: SocialȘtiri

Cetățenii Republicii Moldova, posesori ai unui certificat național de vaccinare pot călători în Ucraina, fără să stea în autoizolare

În contextul eforturilor diplomației moldovene pentru obținerea recunoașterii certificatelor de vaccinare naționale în vederea facilitării circulației cetățenilor vaccinați ai Republicii Moldova, în special pe durata perioadei estivale, fără obligația izolării sau testării, autoritățile de la Chișinău și Kyiv au convenit, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare anti-Covid-19, emise de către autoritățile competente din Moldova și Ucraina, comunică MOLDPRES.

Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE a specificat că reușita negocierilor între experții celor două state se datorează înțelegerii principiale atinse în cadrul întrevederii miniștrilor Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba, care a avut loc la 17 mai, în capitala Ucrainei. 

Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând unul din următoarele documente (1) certificatul național care confirmă administrarea completă a vaccinurilor incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății, eliberat în limba engleză sau care conține traducerea în engleză a acestuia, sau (2) rezultatul negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau (3) rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani. 

Conform rigorilor părții ucrainene, rămâne obligatorie dispunerea de polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19. 

Ucraina este cea de-a doua țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor Afacerilor Externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății următoarele țări: Bulgaria și Spania. 

Informația actualizată privind condițiile de călătorie este reflectată în alertele săptămânale publicate pe pagina web a Ministerului de Externe la compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

2 zile ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

2 zile ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

2 zile ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

3 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

5 zile ago