CEDO a pronunţat marţi 15 octombrie o hotărâre în cauza Segheti c. Moldovei, prin care a decis că autorităţile moldovene vor achita 6500 de euro reclamantului. Potrivit Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului reclamantul, Ionel Segheti, este cetăţean român care, la momentul evenimentelor, era consultant în cadrul Ambasadei României la Chişinău.
În aprilie 2005, el a fost arestat şi plasat în detenţie în penitenciarul nr. 13 din Chişinău, iar în octombrie 2006, el a fost transferat la penitenciarul nr. 15 din Chişinău, unde este deţinut până în prezent.
Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 3 CEDO, notând că o serie de surse, atât naționale cât și internaționale au indicat că, cel puțin până în 2009, condițiile sanitare în majoritatea penitenciarelor, inclusiv în penitenciarele 13 și 15, erau sub standard, de asemenea aparent atât calitatea și cantitatea alimentației ridicau mari semne de întrebare.
De asemenea, Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 13 CEDO, din cauza lipsei unui recurs efectiv pe marginea plângerilor privind condițiile de detenție.Curtea a acordat reclamanților suma de EUR 5,000 cu titlu de prejudiciu moral și EUR 1,500 cu titlu de costuri și cheltuieli.
Tot ieri CEDO a dispus achitarea de către autorităţi a unui prejudiciu de 56 de mii de euro (aproape 1 milion de lei) în cazul omorului unui tânăr de poliţiştii moldoveni în martie 2009.
De menţionat că sumele indicate în deciziile CEDO sunt achitate din bani publici. Atât în perioada guvernării comuniste cât şi din toamna anului 2009 până în prezent, nici o persoană responsabilă de condamnarea Republicii Moldova la CEDO nu a fost impusă să restituie aceste pagube care se ridică la sute de milioane de lei.