Select your Top Menu from wp menus

Cercetătorii japonezi au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge

Oamenii de ştiinţă din Japonia au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge, rozătoarea având o durată de viaţă normală şi putând naşte pui, potrivit unui raport publicat în jurnalul ştiinţific Biology of Reproduction.

Grupul de cercetători japonezi de la Centrul Riken BioResource, din Tsukuba, a investigat dacă celulele din fluxul de sânge ar putea fi folosite şi pentru clonare, scrie bbc.co.uk. Obiectivul lor a fost să identifice o sursă uşor disponibilă de celule pentru clonarea unor specii valoroase de şoareci de laborator.

Cercetarea are, pe termen lung, scopul producţiei la scară înaltă de animale de calitate ridicată în scopuri agricole sau de conservare.

Echipa, condusă de Atsuo Ogura, a luat sânge din coada şoarecelui donator, a izolat celulele albe şi a folosit nucleele la experimente de clonare, prin aceeaşi tehnică folosită la producerea oii Dolly din Edinburgh.

Procesul, cunoscut sub numele de „transfer nuclear de celule somatice”, presupune transferul nucleului dintr-o celulă a unui organism adult într-un ovul nefertilizat al cărui nucleu a fost eliminat.

În raportul publicat în jurnalul ştiinţific american Biology of Reproduction, cercetătorii au scris că studiul „a demonstrat pentru prima oară că şoarecii ar putea fi clonaţi folosind nucleele celulelor de sânge periferice”.

„Aceste celule ar putea fi folosite pentru clonare imediat după colectare şi niciun animal donator nu va trebui să fie eutanasiat”, au adăugat ei.

Oamenii de ştiinţă din Japonia au ani de experienţă în clonarea şoarecilor. O echipă de la un alt institut de cercetare au dezvăluit recent că au produs aproximativ 600 de şoareci dintr-un singur cobai, după 25 de runde consecutive de clonare.

În acest caz, şoarecii au fost obţinuţi din diferite surse de celule, fiind vorba inclusiv de celulele albe din nodurile limfatice, măduva osoasă şi ficat.

sursa: mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cercetatorii-japonezi-au-clonat-un-soarece-dintr-o-singura-picatura-de-sange/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19