Select your Top Menu from wp menus

Cea mai veche masina din lume, se vinde pentru o sumă fabuloasă. FOTO

Poreclită „Marchiza“, cea mai veche maşină din lume, în stare de funcţionare, construită în Franţa în anul 1884, va fi scoasă la licitaţie luna viitoare în Marea Britanie.

Specialiştii se aşteaptă ca automobilul, pe numele lui întreg, „De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout”, să fie vândut cu fabuloasa sumă de 1,6 milioane de lire sterline, adică peste 1,8 milioane de euro, scrie Daily Mail.

Autovehiculul a fost comandat unui producător francez de contele De Dion, în anul 1821, cu 12 ani înainte ca celebrul Henry Ford să asambleze prima sa maşină.

Bătrânica „Marchiză”, denumită aşa în onoarea mamei contelui De Dion, poate să atingă o viteză maximă absolut impresionantă pentru vârsta sa, de 127 de ani, nu mai puţin de 61 km/h.

Însă, există şi o mică problemă! Motorul cu aburi care propulsează automobilul are nevoie de 45 de minute pentru a porni maşina. Motorul cu combustie externă este alimentat cu cu bucăţi de hârtie, lemn şi cărbune.

Contele De Dion a fost proprietarul „Marchizei“ până în 1906, când a vândut-o unui ofiţer din armata franceză, Henri Doriol.

Familia Doriol a deţinut automobilul timp de 81 de ani, însă „Marchiza“ şi-a pierdut câteva piese în Primul Război Mondial şi nu a mai funcţionat până în anul 1987, când a fost reparată de Tim Moore, un membru al British Veteran Car Club.

sursa: www.click.ro