Categories: PoliticȘtiri

Cel mai mare risc al reformei procuraturii ar fi să rămână doar pe hârtie, consilier UE

Principala provocare a reformei procuraturii este de a garanta independenţa procurorilor, dar şi responsabilitatea lor. Iar cel mai mare risc ar fi ca reforma să rămână doar pe hârtie, spune Aivars Ostapko, consilierul UE pentru reforma procuraturii din Republica Moldova. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, consilierul a accentuat importanţa respectării criteriilor clare pentru selectarea, numirea şi promovarea procurorilor.

Principalul act legislativ care stă la baza reformei e noua lege a Procuraturii, aceasta urmând să intre în vigoare pe 1 august. „Procurorul general şi preşedintele Consiliului Procurorilor au creat grupuri de lucru care au iniţiat procese active de elaborare a normelor şi procedurilor despre care am vorbit, iar eu îi ajut ca aceste norme şi proceduri să fie elaborate în conformitate cu cele mai bune norme europene”, a spus Ostapko.

Referitor la asigurarea accederii profesioniştilor în Procuratură, consilierul european a declarat că trebuie să existe criterii de selecţie clar stabilite şi bazate pe integritate şi profesionalism. În opinia sa, rolul de selectare îi revine Consiliului Procurorilor. Vor exista trei comisii colegiale, una din ele se va ocupa de acest lucru.

Cât ţine de faptul că breasla procurorilor din Moldova este privită ca una profund influenţată politic şi întrebat cum poate fi soluţionată această problemă, consilierul a declarat că răspunsul e în conceptul de reformă a procuraturii, care prevede schimbarea modalităţii de numire a procurorului general. „În principiu, principala provocare a acestei reforme este de a garanta independenţa procurorilor, dar şi responsabilitatea lor. Dar cea mai dificilă parte a reformei este realizarea normelor deja elaborate. Deci, anume realizarea cadrului legislativ va fi semnul că reformele au loc în realitate şi nu sunt doar pe hârtie”, a mai spus Aivars Ostapko.

Aivars Ostapko este unul dintre cei 26 de consilieri de nivel înalt, prezentaţi în luna martie a anului curent la Chişinău, care acordă asistenţă conducătorilor instituţiilor statului, inclusiv premierului. Scopul proiectului este sprijinirea autorităţilor Republicii Moldova în implementarea agendei de reformă în domeniul integrării europene, în special în dezvoltarea capacităţilor de realizare a Acordului de Asociere cu UE.

 

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago