Select your Top Menu from wp menus

„Cea mai bună umbrelă de securitate pentru Moldova ar fi NATO” – ambasadorul RM la NATO

Cea mai bună umbrelă de securitate pentru Moldova ar fi NATO, de această părere este ambasadorul Republicii Moldova şa Bruxelles şi NATO , Mihai Gribincea. Într-un interviu pentru INFOTAG acesta a declarat că evenimentele din Ucraina au influențat și relațiile dintre statele partenere cu Alianța Nord-Atlantică. Este de așteptat ca relațiile dintre acestea și NATO să se aprofundeze și să se extindă. Încă din 1 aprilie a.c., miniștrii de externe ai NATO, au adoptat în cadrul unei reuniuni o „Declarație…”, în care, printre altele, se menționa că miniștrii au adoptat, „un set de măsuri care au drept scop aprofundarea cooperării NATO cu alte state partenere din Europa de Est, în consultare cu acestea și în cadrul programelor bilaterale de cooperare existente”.

Țările din Europa de Est la care face referință Declarația miniștrilor sunt Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova. Asistența acordată Georgiei și Ucrainei a fost discutată în formate separate.

Prin setul de măsuri adoptat, NATO și-a propus să identifice măsurile prin care partenerii din regiune pot fi sprijiniţi mai bine. Obiectivul pe termen scurt constă, după cum se sublinia în declarația miniștrilor, „în promovarea stabilităţii în Europa de Est”. Printre altele, ţările urmează să fie încurajate să sporească interoperabilitatea armatelor lor cu cele ale Alianţei, mai precis capacitatea de cooperare, să participe la aşa-numitele proiecte „smart defense”, etc.

În ceea ce privește Moldova, Alianța își propune să aprofundeze dialogul politic cu Moldova (vizite ale oficialilor moldoveni la Cartierul General NATO și ai oficialilor NATO în Moldova, de exemplu), să-și extindă cooperarea cu Moldova în ceea ce privește noile amenințări la adresa securității, să continue acordarea de asistență în vederea reformei sectorului de apărare, consolidarea interoperabilității, să acorde mai multă asistență țării noastre pe dimensiunea diplomației publice etc.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cea-mai-buna-umbrela-de-securitate-pentru-moldova-ar-fi-nato-ambasadorul-rm-la-nato/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19