Copiii care sunt alăptaţi o perioadă mai lungă de timp au un limbaj mai receptiv la vârsta de trei ani. De asemenea, la vârsta de 7 ani, aceşti copii au un nivel mai ridicat al inteligenţei verbale şi nonverbale.
În timp ce numeroase studii au confirmat existenţa unei legături între alăptare şi beneficiile aduse sănătăţii, oamenii de ştiinţă susţin că dovezile care susţin asocierea dintre alăptare şi o mai bună dezvoltare cognitivă sunt mai puţin convingătoare.
Coordonatoarea noului studiu, dr. Mandy B. Belfort de la Spitalul de Copii din Boston a analizat legăturile dintre durata alăptării exclusive şi cogniţia copilului la vârstele de 3 şi 7 ani. De asemenea, oamenii de ştiinţă au decis să analizeze şi măsura în care aportul de peşte al mamei în timpul lactaţiei afecta alimentaţia bebeluşului şi capacităţile sale cognitive din viitor.
În urma cercetărilor s-a observat că durata lungă de alăptare este asociată cu un scor mai mare obţinut de copil la testele Peabody Picture Vocabulary Test (care a măsurat limbajul receptiv la vârsta de 3 ani) şi Kaufman Brief Intelligence Test (care a măsurat inteligenţa verbală şi nonverbală). Cu toate acestea, specialiştii au menţionat că durata alăptării nu pare să fie asociată şi cu scoruri mai mari obţinute la un alt test care măsura funcţionarea memoriei.
Totodată, în studiu s-a observat şi că acei copii ai căror mame consumaseră peşte în timpul lactaţiei au obţinut rezultate mai bune la testul Wide Range Assessment of Visual Motor Abilities (care măsura abilităţile motorii şi vizuale), la vârsta de trei ani.
„În concluzie, rezultatele noastre susţin această relaţie ce leagă alăptarea de un bun limbaj receptiv la vârsta de trei ani şi de un scor ridicat la testele ce măsoară inteligenţa verbală şi nonverbală la vârsta de 7 ani. Aceste constatări susţin recomandările naţionale şi internaţionale de a promova exclusivitatea alăptării până la vârsta de 6 luni şi continuarea acestui obicei chiar până la vârsta de cel puţin 1 an”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
Rezultatele au arătat că la vârsta de 7 ani, beneficiul adus IQ-ului este de 0,35 de puncte pe lună pe scara verbală şi de 0,29 puncte pe lună pe scara nonverbală.
sursa: descopera.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…