Select your Top Menu from wp menus

Ce prevede norma contestată de Veaceslav Ioniţă (Adevărul)

Adevărul în pagina sa electronică explică esenţa modificărilor la Codul Fiscal, pe care le-a atacat ieri preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Veceaslav Ioniţă. Potrivit acestuia gajarea bunurilor va permite punerea în aplicare a unor scheme frauduloase de delapidare a bugetului de stat. Publicaţia exemplifică prin faptul că un agent economic ar putea depune gaj un imobil la o bancă pentru obţinerea unui credit pe care nu-l poate ulterior achita. La rândul ei, banca poate vinde obiectul unui alt agent economic, fără a fi achitată taxa pe valoare adăugată şi emisă factură fiscală, cu dreptul la trecere în cont a TVA de către cel care a cumpărat imobilul. Preşedintele Comisiei Economie a atenţionat că de această schemă legală se vor folosi întreprinderile mari care au legături strânse cu băncile comerciale, care vor face operaţiuni fictive de transmitere a imobilelor, şi că vor fi create firme-fantomă pentru aceste scopuri de evaziune fiscală, într-un final fiind prejudiciat bugetul de stat cu sume enorme.
Pe de altă parte, Guvernul a argumentat necesitatea acestor modificări prin „lipsa unui mecanism real pentru cumpărător de a obţine trecerea în cont a TVA aferentă cumpărării bunului gajat în cadrul executării silite, atunci când debitorul nu eliberează factura fiscală“ şi prin „riscul tranzacţiilor frauduloase cu bunurile gajate, în urma abolirii pedepsei penale pentru înstrăinarea gajului fără acordului creditorului“.
Specialiştii afirmă că modificările la legislaţia cu privire la gaj sunt destul de îndrăzneţe, dar par a fi făcute în interesul instituţiilor financiare (bănci, companii de leasing etc.).


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ce-prevede-norma-contestata-de-veaceslav-ionita-adevarul/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19