Categories: EconomicSocialȘtiri

Ce măsuri ar trebui să întreprindă autoritățile pentru moldovenii care au revenit de peste hotare din cauza pandemiei COVID-19

Doar în ultima săptămână, în Republica Moldova au intrat aproximativ 150 de mii de persoane. O bună parte dintre acestea sunt conaționalii noștri care muncesc peste hotare și s-au întors acasă din cauza măsurilor restrictive, impuse în țările de reședință. Experții economici susțin că aceștia trebuie reintegrați în câmpul muncii, în situația în care reducerea volumului de remitențe va afecta grav economia, transmite Radio Chisinau.

Potrivit estimărilor, diaspora moldovenească numără circa un milion de persoane. Statisticile arată că transferurile bănești, efectuate de aceștia, generează peste 16 la sută din produsul intern brut (PIB), adică 1,2 miliarde de lei. De remitențe beneficiază peste 30 la sută din gospodării, iar dacă volumul lor se va micșora, cel mai mult vor avea de suferit familiile care locuiesc în sate, care în mărime de 25 la sută trăiesc din aceste remitențe.

Expertul economic, Sergiu Gaibu, susține că în această perioadă s-au întors în mare parte muncitorii sezonieri. Pentru moment, nu este clar cât va dura pandemia de COVID-19 și dacă cetățenii moldoveni vor mai avea posibilitatea să-și găsească de lucru peste hotare pe timp de criză. Iată de ce, Sergiu Gaibu consideră că aceste persoane pot fi reintegrate în economia națională, însă pentru aceasta, Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, cum ar fi debirocratizarea aparatului de stat în relația cu mediul de afaceri.

„Pe o perioadă scurtă, guvernul ar trebui să gândească niște mecanisme de asistență socială, pe termen lung, să relanseze micul business pentru ca să asigure crearea de mici afaceri și respectiv a locurilor de muncă unde se pot angaja acete persoane. Acei migranți care au revenit și care au reușit să acumuleze un mic capital, trebuie să aibă posibilitatea să deschidă ușor o afacere”, a afirmat expertul. 

Săptămâna aceasta, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus unele înlesniri pentru mediul de afaceri, mai ales pentru sectorul HoReCA, a fost redusă cota TVA de la 20 la 15 la sută și instituit moratoriu la controalele de stat.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago