Politica bugetar-financiară a guvernului pentru anul viitor va intra în dezbatere publică pe 20 iulie.
O strategie prin care se pare că guvernul vrea să mărească impozitul pe avere și să obțină noi venituri prin mărirea accizelor la tutun și alcool.
Creşterile de preţuri la combustibil, ţigări şi alcool vor fi inevitabile, în condiţiile păstrării propunerilor de accize pentru 2018 în varianta în care figurează în actualul proiect. Dacă în prezent, pentru 1000 de țigări cu filtru acciza minimă este de 480 de lei, în 2018 va fi de minim 540 de lei; acciza pentru o tonă de motorină va fi de 2092 lei comparativ cu 1926 în prezent, iar pentru benzină creșterea este de 400 lei pentru o tonă. La fel, continuă creșterea accizelor pentru țigări. Dar trebuie spus că toate aceste creşteri au fost asumate de guvernele de la Chişinău nu acum, ci în urmă cu câţiva ani, când puterea de la Chişinău s-a angajat să aducă, pas cu pas, accizele pe care le aplică acestor produse la cote comparabile cu cele regionale sau chiar europene.
Impozitul pe avere introdus în 2016 şi privit în general cu ochi critici în mediul experţilor, pentru că nu ar fi fost prea bine ţintit în adevăraţii bogaţi, se propune să fie extins în 2018 şi asupra automobilelor mai scumpe de 1,5 milioane lei. În cazul imobilelor, diferenţa faţă de ultimii doi ani în care se aplică este ca să se renunţe la criteriul ce ţine de suprafața acestora, care nu trebuia până acum să depășească 120 metri pătrați, și să se țină cont doar de valoarea imobilelor, adică să fie impozitate cele mai scumpe de 1,5 milioane de lei. Guvernul vrea astfel să aibă mai multe persoane ce vor fi supuse impozitării. Economiştii independenţi sunt totuşi tentaţi să-şi menţină viziunea critică asupra acestuia. Dumitru Budianschi de la Expert-Grup crede că :
„În principiu, Republica Moldova are nevoie de un impozit pe lux. Însă din păcate aplicarea acestui impozit nu este foarte clară. Cum se va răsfrânge în continuare aducerea în masa impozabilă şi a automobilelor scumpe, vom vedea. Însă vreau să subliniez următorul lucru: dacă un automobil de 1,5 milioane de lei îl putem considera de lux, o casă de această valoare nu cred că poate. E aproape valoarea unui apartament pe care mulţi din cetăţenii noştri care lucrează peste hotare şi-l pot permite.”
mai multe pe europalibera.org