Reuşita în viaţa profesională depinde nu numai de propria ta personalitate, ci şi de cea a partenerului din viaţa personală, spun cercetătorii de la Washington University, din St. Louis, SUA.
Studiul lor este unul dintre primele care demonstrează că trăsăturile de personalitate ale partenerului de viaţă pot juca un rol în evoluţia carierei unei persoane.
Personalitatea partenerului îşi exercită infleunţa într-un mare număr de aspecte din viaţa de zi cu zi, iar efectele se acumulează în timp, putând declanşa întreprinderea unor acţiuni necesare pentru a primi o mărire de salariu sau o promovare.
Studiul, ce urmează să apară în jurnalul Psychological Science, a urmărit timp de 5 ani aproape 5.000 de cupluri căsătorite, cu vârste între 19 şi 89 de ani; în trei sferturi dintre cupluri, ambii soţi lucrau.
Participanţii au fost supuşi unor teste psihologice menite să evalueze cele 5 mari trăsături ale personalităţii umane, aşa cum sunt ele recunoscute de psihologii contemporani: deschiderea (spre nou), extraversia, agreabilitatea, nevrotismul şi conştiinciozitatea.
Au fost urmărite, de asemenea, performanţele profesionale ale participanţilor care lucrau, pe baza unui chestionar menit să evalueze aşa-numitul succes ocupaţional, cuprinzând autoevaluări ale satisfacţiei faţă de ocupaţia curentă, măriri de salariu şi probabilitatea de a fi promovat.
Angajaţii care au obţinut cele mai mari scoruri ale succesului ocupaţional tindeau să aibă parteneri de viaţă cu o personalitate caracterizată prin scoruri înalte la capitolul „conştiinciozitate”.
Dacă ai un partener de viaţă conştiincios, acest lucru contribuie la succesul tău în carieră în trei moduri, cred cercetătorii:
continuarea pe descopera.ro