Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebuie să sancţioneze unele instituţii mass-media pentru reflectarea părtinitoare şi dezechilibrată a campaniei electorale. Aceasta este una din concluziile raportului de monitorizare a mass-media în campania electorală nr. 5, realizat de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Electronice în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Raportul a fost prezentat astăzi, 27 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia IPN.
Vasile State, directorul executiv al APEL, a menţionat că televiziunile nu excelează la capitolul echilibrul surselor şi imparţialitate. Spre exemplu, la N4 din toate ştirile conflictuale 82% au fost dintr-o singură sursă. Acest post, alături de TV7, a prezentat în context preponderent pozitiv PLDM. Accent TV, pe de altă parte, a prezentat PLDM mai mult în context negativ. Prime TV, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3 au favorizat masiv PDM şi au plasat preponderent în context negativ PCRM şi PPP. Jurnal TV a defavorizat masiv PDM. „În perioada de referinţă, televiziunile au revenit la practici pe care le considerăm păguboase, după o săptămână relativ calmă, cea de dinainte, în care s-au constatat anumite ameliorări. De această dată am constatat că lucrurile au degradat pe anumite segmente. Mă refer aici la respectarea normelor profesionale, dar şi la mediatizarea şi prezentarea dezechilibrată a concurenţilor electorali”, a declarat Vasile State. În context, el a menţionat că Moldova 1 şi Pro TV au fost cele mai echilibrate dintre posturile monitorizate.
Nadine Gogu, directoarea CJI, a declarat că dintre posturile radio monitorizate, Russkoie Radio şi Radio Moldova nu au favorizat sau defavorizat în mod clar vreun concurent electoral. Radio Plai a favorizat PDM prin numărul mare de ştiri şi Vocea Basarabiei a favorizat uşor PLDM.