Select your Top Menu from wp menus

CC va examina marți constituționalitatea deciziei de a o retrage pe Domnica Manole din funcția de membră a Curții

Curtea Constituțională de la Chișinău a anunțat luni că va examina în 27 aprilie constituționalitatea deciziilor de vineri ale Parlamentului de a o retrage pe Domnica Manole din funcția de membră a Curții Constituționale și a o înlocui cu altcineva.

Majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a anulat vineri hotărârea Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională și l-a numit pe Boris Lupașcu magistrat la Înalta Curte.

Aceste acțiuni au fost criticate și condamnate de diplomații străini acreditați la Chișinău, inclusiv de ambasadorii Uniunii Europene, Statelor Unite și României.

Tot luni, Curtea Constituțională a confirmat decizia președintelui ad-interim, Liuba Șova, privind suspendarea hotărârilor Parlamentului referitor la revocarea Domnicăi Manole și numirea unui alt judecător la Curtea Constituțională.

Între timp, zeci de persoane au răspuns luni apelului lansat de Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul partid al președintei Maia Sandu, de a participa la un nou protest de susținere a Curții Constituționale, în fața a ceea ce partidul consideră că este o tentativă de „uzurpare a puterii” din partea majorității parlamentare, condusă de Partidul Socialiștilor.

sursa: europalibera.org