Categories: PoliticȘtiri

CC: Orice ingerință din partea clasei politice din țară sau din exterior este inadmisibilă

Curtea Constituțională regretă „atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile”. Într-un comunicat de presă, Curtea menționează că „orice influență sau ingerință din partea clasei politice din țară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției”, transmite IPN.

„Într-un stat consolidat pe valorile democrației și preeminenței dreptului în care funcționează o curte constituțională, hotărârilor și deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale. Ea, Curtea Constituțională, este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituției”, se menționează în comunicat.

CC mai menționează că judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului, iar interpretările lor au forță constituțională. „În orice conflict care ajunge să fie judecat de Curte există poziții contradictorii și pot exista nemulțumiți după pronunțarea soluțiilor. Însă odată adoptată o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată. Ea este criticabilă doar pe baze științifice și nu poate fi ignorată”, se spune în comunicat.

Magistrații CC mai menționează că „niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenței dreptului și democrației”. „Cei care îndeamnă la dizolvarea Curții sunt, de fapt, în Republica Moldova, inamici ai democrației”, mai menționează CC.

Curtea mai precizează că, în scurt timp, motivările Curții vor fi publicate, iar ulterior traduse și puse la dispoziția publicului.

Peste 80 de organizații neguvernamentale, care formează Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, au îndemnat Curtea Constituțională să-și revizuiască urgent hotărârile adoptate în 7, 8 și 9 iunie 2019 și să revină în albia legalității. Într-o declarație publică, ONG-urile au îndemnat toți judecătorii constituționali să demisioneze, astfel încât „să fie restabilită încrederea în Curtea Constituțională și să fie stabilizată situația din țară”.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago