Select your Top Menu from wp menus

CC: Guvernul are dreptul să fixeze cote de înmatriculare în universităţi

Guvernul are dreptul să fixeze cote de înmatriculare în instituţiile de învăţămînt superior, a decis Curtea Constituţională /CC/, informează MOLDPRES.

În hotărîrea CC, dată publicităţii ieri seara, se menţionează că „limitarea numerică a admiterii în instituţiile de învăţămînt superior este o practică consacrată în diverse state, în funcţie de interesele statale şi economice, impunînd un învăţămînt întemeiat pe cererea pieţei de muncă”.

La originea cauzei se află sesizarea depusă de un avocat parlamentar la 11 noiembrie 2011 pentru controlul constituţionalităţii alineatului (3) al articolului 3 din Legea privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor de formare profesională şi al specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţămînt superior, din 7 iulie 2005. Potrivit acesteia, Guvernul stabileşte modul de coordonare a cotei de pregătire a cadrelor în instituţiile de învăţămînt superior private şi în cele de stat.

Autorul sesizării a pretins că astfel au fost restrînse drepturile persoanei la învăţătură şi la muncă, autonomia universitară, cu excedarea competenţelor Guvernului în domeniu, relatează MOLDPRES.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cc-guvernul-are-dreptul-sa-fixeze-cote-de-inmatriculare-in-universitati/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19