Select your Top Menu from wp menus

CC a respins sesizarea președintelui privind termenul-limită de dizolvare a Parlamentului

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon cu privire la termenul-limită de dizolvare a Parlamentului. În decizia sa, Curtea menționează că prevederile Constituției sunt clare –„ termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”. Decizia a fost publicată pe pagina Curții în această seară, 7 iunie, transmite IPN.

În hotărârea emisă, Curtea Constituțională menționează că, potrivit prevederilor din Constituție, Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. Potrivit CC, aceste dispoziții constituționale au fost transpuse și în Legea cu privire la Guvern, care stabilește la că mandatul executivului încetează de drept la data confirmării rezultatelor alegerilor pentru un nou Parlament și validării de către Curtea Constituțională a mandatelor noilor deputați aleși.

„Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor. Curtea observă, în acest caz, aplicabilitatea regulii In claris non fit interpretatio (textele clare nu au nevoie de o interpretare)”, se spune în decizia Curții, care a declarat inadmisibilă sesizarea șefului statului.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

După publicarea hotărârii, juristul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco a scris pe Facebook că, dacă se învestește un Guvern azi sau mâine, Curtea Constituțională ar putea declara neconstituțional decretul de numire a cabinetului de miniștri. Potrivit lui, argumentul ar fi că termenul limită a fost ieri, 6 iunie.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cc-a-respins-sesizarea-presedintelui-privind-termenul-limita-de-dizolvare-a-parlamentului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19