Select your Top Menu from wp menus

Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice moldoveneşti – NEELUCIDAT

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

Detaliile despre cele circa 60 de maşini scumpe cu numere diplomatice observate circulând prin Moscova au ieșit la iveală în mai 2013, după un articol publicat de jurnaliştii portalului deschide.md. Autorii au precizat atunci că automobilele erau de marca Bentley, BMW, Mercedes sau Skoda, preţul total al acestora fiind de milioane de euro. Reporterii au mai scris că printre cei care foloseau maşinile era şi omul de afaceri Ilan Shor, dar şi soţia sa, interpreta Jasmin.

Ulterior procurorii de la Chişinău au pornit o cauză penală în baza articolui 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie au mers la Moscova pentru a efectua investigaţii, cazul nu a fost încă elucidat. Oamenii legii au trimis Poliţiei din Federaţia Rusă o interpelare prin care au cerut să fie informaţi cine a solicitat numere diplomatice. „Această scrisoare a fost expediată cu scopul de a acumula probe pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de eliberarea acestor numere”, ne-a spus Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA.

Procurorul Anticorupţie Adrian Popenco susţine că autorităţile Federaţiei Ruse au refuzat să acorde asistenţă juridică în cazul unor acţiuni de urmărire penală, dar nu a precizat care anume. „În cazul unor acţiuni am primit răspuns negativ. Altele nu au fost încă executate. Deocamdată este prematur să vorbim despre adoptarea unei soluţii legale în acest caz. Având în vedere elementul de extraneitate al infracţiunii comise, tragerea la răspundere penală nu este posibilă. Ca să stabilim cercul de suspecţi avem nevoie ca partea rusă să răspundă la solicitările noastre”, a declarat procurorul.

Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța, fost deputat comunist, în prezent parlamentar socialist. Legiuitorul nu a comentat cazul.

sursa: moldovacurata.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cazul-automobilelor-de-lux-cu-numere-diplomatice-moldovenesti-neelucidat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19