Select your Top Menu from wp menus

Caz de rabie la Bulăiești, Orhei

În satul Bulăiești, raionul Orhei a fost înregistrat un caz de rabie. Boala a fost înregistrată la o felină și confirmată zilele trecute de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Din acest motiv gospodăria în care a fost depistat cazul a fost declarată nefavorabilă, iar primăriile Bulăiești, Mîrzești, Berezlogi și ocolul silvic Susleni au fost declarate zone de supraveghere. Totodată  a fost elaborat un plan de acțiuni care prevede printre altele ca consiliile locale din satele nominalizate mai sus să se întrunească în ședințe extraordinare, imunizarea animalelor din zona de supraveghere etc. În șirul de acțiuni se include nimicirea câinilor vagabonzi, responsabilitate care a fost atribuită primăriilor nominalizate și polițistului de sector,nimicirea vulpilor care a fost pusă în seama primăriilor, Societății Vânătorilor și Pescarilor și STAT Orhei, ș.a.


Singura modalitate de a preveni îmbolnăvirea cu rabie este vaccinul, care se administrează imediat după incident. În lipsa măsurilor urgente, consecinţele pot fi fatale.

Epidemiologii atenţionează ca toți cetățenii să se adreseze imediat la medic după ce au fost muşcaţi de un animal. Specialiştii spun că îmbolnăvirea poate fi prevenită, dacă rana este spălată cu apă şi săpun şi prelucrată cu tinctură de iod. Astfel, va fi înlăturată o cantitate mare de virus din zona afectată. Perioada de incubare a virusului este de 15 zile, dar poate varia de la opt zile până la doi ani, în funcție de locul mușcăturii, profunzimea și concentrația virusului pătruns în rană. Odată cu apariția primelor simptome ale rabiei, pacientul nu mai poate fi tratat. Vaccinarea antirabică este singurul tratament şi trebuie efectuată imediat după infectare. Dacă nu sunt respectate aceste măsuri, mușcătura este fatală.