Select your Top Menu from wp menus

Cauză penală în cazul blocului prăbușit la Otaci

Procuratura raionului Ocnița a declanșat o cauză penală pe faptul executării necalitative a lucrărilor de construcție a blocului care s-a prăbușit, miercuri, în orașul Otaci. Președintele țării, Igor Dodon, care a efectuat o vizită la fața locului în această dimineață, a comunicat că statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe noi, transmite IPN.

„Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze, inclusiv darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului – demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari”, menționează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

În total, în bloc erau 36 de apartamente, din care au fost evacuate 18 familii – 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Potrivit președintelui, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale.

„Statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente. De asemenea, consider că este necesară efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova. Direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență”, mai spune șeful statului.

O scară a blocului cu nouă etaje s-a prăbușit în întregime, aseară, în jurul orei 21.20. Angajații Inspectoratului de Poliție au încercuit zona de risc pentru a securiza cetățenii.