Specialistii de la Scoala de Igiena si Medicina din Londra au calculat si au dat publicitatii cifra care insumeaza greutatea tuturor oamenilor de pe planeta: 287 milioane tone.
Cifra n-a fost cautata de dragul unei simple statistici, ci pentru a cunoaste in ce masura greutatea diferitor categorii de oamemi influenteaza asupra vietii si a starii lor de sanatate, informeaza Infoniac.
Astfel, aceeasi cercetare a stabilit ca din cele 287 milioane tone, 15 milioane sunt detinute de catre persoane cu exces de greutate, iar 3,5 milioane tone reprezinta obezitate pura.
In baza datelor elaborate de Organizatia Mondiala Sanatatii (OMS), s-a calculat ca greutatea medie a unui adult standard este de 62 kg. Cifra trebuie apreciata cu titlu informativ, intrucat ea depinde, la fiecare individ in parte, de inaltime. De altfel, in SUA, cifra este cu 30% mai mare, iar in alte locuri reprezinta o valoare mult mai mica.
Cu titlu de exemplu, in timp ce greutatea medie a unui adult in America de Nord este de 80,7 kg, in Asia ea este apreciata la 57,7 KG.
Cifra asiatica influenteaza simtitor ponderile calculate la nivel global, dat fiind ca acolo isi are resedinta 61% din populatia intregii planete, dar populatia asiatica reprezinta, ca greutate, numai 13% din greutatea tuturor oamenilor de pe glob.
Cercetatorii au intocmai si un tip al tarilor cu cei mai „grei” si cei mai „usori” oameni. In varful topului, se afla SUA, iar in topul primelor zece tari din acest clasament, cele care urmeaza dupa SUA sunt mai mult decat surprinzatoare: Qatar, Kuweit, Egipt si Croatia.
Pe ultimele locuri din top se situeaza Eritreea, Vietnamul si Yemenul. S-ar parea ca principalul criteriu care arunca in derizoriu aceste state este saracia. Totusi, aceasta observatie o contrazice Japonia, cu prosperittea ei, desi si ea si situeaza foarte aproape de pozitiile din urma ale topului.
Studiul este interesant, dar rezultatele arata ca mai sunt necesare cercetari aprofundate, pana sa poata fi stabilite criterii exacte, privind explicarea modului cum se situeaza tarile pe o pozitie sau alta, in functie de conditiile climatice, cele geografice, etnologice si, bineinteles, in functie de nivelul economic al tarilor si al indivizilor.
sursa: ziare.com
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…