Select your Top Menu from wp menus

Casa care se construiește în 24 de ore, inventată la Iași, a fost premiată cu aur la Salonul de Inventică din Macao

Profesorul Alexandru Stănilă de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi a primit medalia de aur la Salonul de Inventică din Macao, acesta reușind construcția scheletului unei case cu structură din lemn în timpul recod de doar o zi.

Invenția sa, care are o durată de viață de 50 de ani, i-a impresionat pe chinezi, relatează Adevărul, aceștia premiând invenția cu aur la salonul de la Macao. Și aceștia nu au fost singurii impresionați de casa inventată de el. Profesorul si-a expus mai întâi lucrarea la Salonul EuroInvent din acest an de la Iaşi şi încă de atunci a primit laude din partea numelor sonore din inventică.

„Invenţia a provenit dintr-o joacă de tip LEGO, prin transformarea unei structuri metalice proiectate cândva în structură din lemn ca fiind mai ieftină. O astfel de casă nu presupune o omologare, ea fiind proiectată conform principiilor şi normelor de proiectare valabile şi care pot fi supervizate ca la orice proiect de un verificator de proiect atestat”, a povestit profesorul Alexandru Stănilă.

Mai mult, tot în legătură cu această casă revoluționară pentru industria construcțiilor, profesorul Stănilă a primit și un brevet de invenție, pentru pereţii exteriori ai locuinţei, care vor fi făcuţi dintr-un mortar special, armat cu fibră de sticlă şi polistiren expandat, amestecul echivalând cu cinci rânduri de cărămidă.

Și, extrem de important în această perioadă de crizăeconomică, prețul unei case de acest tip este de maxim 28.000 de euro – locuințele având aproximativ 80 de metri pătrați, aceasta înseamnă că vorbim de 300 de euro pe metru pătrat.

Inventatorul ieşean consideră că această construcţie ecologică ar fi potrivită mai ales îndeosebi pentru crearea de locuinţe tinerilor.

sursa: adevarul.ro