O companie americană susţine că poate produce carne crudă artificială prin intermediul unei imprimante 3D bio. Modern Meadow tocmai a primit susţinerea financiară a unuia dintre cei mai activi investitori din Silicon Valley (sudul oraşului San Francisco), anunţă presa internaţională, scrie Yahoo News
Potrivit BBC News, compania înfiinţată de Gabor şi Andras Forgacs, tată şi fiu, intenţionează să ducă printarea 3D către un alt nivel. Imprimantele 3D existente în prezent creează obiecte solide după un model digital, prin intermediul tehnologiei numite „additive manufacturing” (în traducere aproximativă „prelucrare cumulativă”), care „printează” obiectul strat cu strat. Tehnologia există de aproximativ 10 ani şi este utilizată cu succes pentru obţinerea de bijuterii, jucării, mobilă sau maşini. Unii oameni de ştiinţă au reuşit chiar să creeze alimente, precum ciocolata.
Însă „printarea” de ţesuturi ale unei fiinţe este mult mai greu de realizat, subliniază Gabor Forgacs, profesor la Universitatea din Missouri. „Noi printăm ţesut viu, celulele sunt vii când le printăm”, a declarat cercetătorul, potrivit căruia echipa Modern Meadow a reuşit deja să producă un prototip de carne artificială, care însă nu este comestibilă, cel puţin deocamdată.
Pentru a produce carne crudă, oamenii de ştiiţă prelevează, iniţial, celule stem de la un animal, prin biopsie. După ce aceste celule s-au multiplicat de mai multe ori, ele sunt puse într-un cartuş-bio, care înlocuieşte cerneala tradiţională a unei imprimante. Odată „printate” în forma dorită, pariticulele fuzionează pentru a forma ţesut viu.
Un astfel de procedeu a fost testat şi în medicină, în încercarea de a obţine organe artificiale. „Într-un fel, Modern Meadow duce tehnologia dincolo de medicina regenerativă”, precizează Forgacs.
Potrivit BBC News, compania a primit recent 350.000 de dolari de la Peter Thiel, co-fondatorul Paypal şi unul dintre primii investitori ai Facebook.
sursa: Yahoo News