Categories: PoliticȘtiri

CAPC: Proiectul privind realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare trebuie revizuit

Proiectul legii ce prevede realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016 nu conţine o fundamentare economico-financiară privind implementarea lui. În plus, nota informativă a proiectului nu conţine o analiză a nivelului de compatibilitate cu reglementările corespondente ale legislaţiei comunitare. Opinia le aparţine experţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat analiza proiectului de lege.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, preşedinta Centrului, Galina Bostan, a menţionat că la adoptarea proiectului în lectura întâi în Parlament nu s-a ţinut cont de termenul de cooperare cu societatea civilă, ceea ce constituie un factor negativ. „Trebuie să remarcăm că nota de fundamentare a proiectului este extrem de voluminoasă şi autorii au depus o muncă considerabilă pentru a o elabora. Cu părere de rău, în mare parte această fundamentare descrie conţinutul normelor propuse, înloc să fie descrise motivele de ce se propun aceste modificări”, a declarat Galina Bostan. Potrivit preşedintei CAPC, există riscul ca autorităţile să spună peste o perioadă că aceste modificări nu este posibil de aplicat din lipsă de fundamentare şi, respectiv, va trebui modificat documentul.

Totodată, experta menţionează că autorii proiectului nu au inclus în nota informativă fundamentarea economico-financiară, precum nu au făcut nicio referinţă la vreo evaluare a cheltuielilor acestui proiect. Potrivit ei, proiectul nu conţine nici analiza impactului de reglementare, aceasta era absolut necesară.

Galina Bostan este de părere că prin introducerea impozitului pe avere, prevăzută de proiect, ar fi posibilă discriminarea anumitor categorii de persoane. Totodată, în proiect au fost depistate trimiteri la norme care nu există.

Expertul Centrului „Expert-Grup”, Dumitru Budeanschi, a afirmat că numărul mare de modificări într-un singur act legislativ reprezintă un risc corupţional mare. „Întotdeauna într-un document mare, cu prevederi stufoase se strecoară stipulări care apără anumite interese înguste şi se scapă, probabil, lucruri esenţiale”, a menţionat expertul.

Experţii au concluzionat că prevederile proiectului, în general, nu contravin legislaţiei. Totuşi, pentru a exclude eventuale prevederi concurente cu alte prevederi ale legislaţiei, ar fi oportună analizarea suplimentară.

Analiza a fost realizată în cadrul proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut de Ambasada Olandei la Bucureşti.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

3 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

5 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

5 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

2 săptămâni ago