Categories: PoliticȘtiri

CAPC: Proiectul de Lege cu privire la statutul municipiului Chişinău trebuie îmbunătăţit

Conţinutul proiectului de Lege cu privire la statutul municipiului Chişinău, adoptat recent în primă lectură, este lacunar şi trebuie îmbunătăţit. Totodată, nota informativă a proiectului nu conţine informaţii concrete şi explicaţii de ce trebuie transferate competenţele de la o autoritate la alta. Concluzia aparţine experţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilităţii a acestui proiect de lege.

Preşedinta CAPC, Galina Bostan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că proiectul de lege trebuie să conţină şi anumite previziuni în ceea ce priveşte aplicarea lui şi ce s-ar schimba dacă ar fi adoptată noua lege. În opinia sa, la fel era foarte important ca în nota informativă a proiectului să fie prezentate costurile implementării legii.

Expertul CAPC, Viorel Pîrvan, a menţionat că prevederile proiectului de lege contravin legislaţiei în vigoare pentru că autorii au venit cu o iniţiativă legislativă, dar nu au propus modificarea cadrului legal existent. „Vom avea o normă care prevede într-un fel şi o viitoare lege care va prevedea altfel. În plus, unele prevederi nu pot fi acceptate, deoarece contravin anumitor principii generale în funcţionarea administraţiei publice locale, anumitor standarde internaţionale”, a notat expertul.

Viorel Pîrvan a declarat că proiectul de lege prevede consolidarea poziţiilor primarului general al municipiului Chişinău, căruia i se atribuie un şir de competenţe pentru a-şi exercita mai operativ atribuţiile. „Cele mai importante prevederi se referă la acordarea unor împuterniciri suplimentare primarului general în detrimentul Consiliului municipal. De exemplu, proiectul prevede că primarul poate prelungi  termenul unui contract de arendă a terenurilor eferente”, a menţionat Viorel Pîrvan. Potrivit expertului, atunci când se acordă astfel de competenţe, trebuie să se ţină cont şi de normele şi standardele internaţionale, care prevăd expres că sunt anumite domenii în care doar consiliul local poate avea competenţe.

O altă prevedere care, în opinia expertului, a provocat discuţii a fost numirea viceprimarilor. Proiectul prevede că în cazul în care candidatura la funcţia de viceprimar propusă de primarul general nu este votată de două ori consecutiv de Consiliu, atunci edilul este în drept să-l numească prin dispoziţie. Potrivit expertului, actualmente legislaţia spune că în cazul în care două ori consecutiv nu se votează candidatura propusă de primar, acesta este obligat să prezinte o altă candidatură.

„Acest mecanism care există actualmente în legislaţie este, într-un fel, un consens între Consiliu şi primar referitor la această funcţie de viceprimar şi asigură un echilibru şi o colaborare eficientă între aceste două autorităţi, în activitatea lor, în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor în cadrul Consiliului municipal”, a menţionat Viorel Pîrvan. Expertul a mai spus că pentru a exclude normele contrare legislaţiei în vigoare şi standardelor internaţionale este necesară revizuirea proiectului de lege.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago