CAPC declară inoportune modificările propuse la Legea cu privire la funcţia publică

Proiectul de completare şi modificare a Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public dă peste cap regimul incompatibilităţilor de funcţii şi afectează lupta anticorupţie. De această părere sunt autorii raportului de expertiză al iniţiativei efectuat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). Raportul a fost prezentat într-o conferinţă de presă la IPN, marţi, 20 decembrie.

Expertul Viorel Pîrvan a menţionat că scopul anunţat al proiectului de lege este acordarea posibilităţii funcţionarilor publici de a desfăşura alte activităţi remunerate în sectorul privat, fiind astfel excluse unele restricţii şi incompatibilităţi stabilite pentru funcţiile publice. Nota informativă a proiectului de act legislativ supus expertizei nu conţine o argumentare suficientă a promovării proiectului. Autorii nu au adus argumente convingătoare privind necesitatea excluderii unor incompatibilităţi în funcţiile publice şi nici nu au descris eventualele consecinţe, efecte şi impactul unor asemenea prevederi legale.

Viorel Pîrvan a specificat că o astfel de iniţiativă va duce inevitabil la apariţia conflictelor de interese deoarece i se va permite funcţionarului public să activeze în domeniul privat. Or, legislaţia actuală, prin astfel de interdicţie, anume conflictele de interese încearcă să le evite. Expertul a adăugat că această iniţiativă contravine standardelor şi principiilor internaţionale care prevăd că funcţionarii publici nu pot cumula o funcţie în sectorul privat.

Expertul e de părere că, în cazul adoptării proiectului în lectură finală de către Parlament, respectarea principiilor transparenţei, participării şi responsabilizării va fi asigurată insuficient. În concluziile raportului de expertiză se menţionează că adoptarea proiectului de lege de către Parlament este inoportună.

Galina Bostan, preşedinta CAPC, a subliniat că această iniţiativă nu ar fi trebuit să apară. Acum, pe lângă faptul că instituţiile statului sunt slabe, şi funcţionarii publici nu vor mai activa calitativ deoarece vor da prioritate muncii care le aduc un venit mai mare.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia

RadioOrhei

Recent Posts

O cometă strălucitoare va putea fi observată pe cer în luna octombrie

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) va putea fi observată în emisfera nordică, la începutul lunii octombrie.…

11 ore ago

Administratorul Radio Orhei FM spune că a moderat gratuit adunarea acoliților lui Putin de la Moscova

Adunarea membrilor blocului ”Pobeda” care a fost organizată în luna aprilie la Moscova, a fost…

o zi ago

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

4 zile ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

4 zile ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

5 zile ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

5 zile ago