Select your Top Menu from wp menus

Candidatul dreptei. Ce se negociază, cum și când se vor încheia negocierile?

Cu mai puțin de trei luni înainte de alegeri, partidele politice care își spun opoziție anti-oligarhică și reformatoare încă nu au ajuns la un compromis.

Trei partide – Platforma DA al lui Andrei Năstase, Partidul PAS al Maiei Sandu și Partidul Liberal-Democrat preluat de curând de Viorel Cibotaru – discută încă de astă primăvară ce candidat comun să înainteze la alegerile prezidențiale.

Cei trei liderii politici implicaţi în aceste negocieri sunt deocamdată atenţi în declaraţii, spunând doar că discuţiile continuă şi după detaşarea de la grup a lui Iurie Leancă, că ele „au ajuns într-o etapă avansată”, doar că nu sunt deocamdată finalizate ca să se poată face publice anumite înţelegeri.

Andrei Năstase, cel care stă în fruntea platformei ce a organizat începând cu primăvara lui 2015 ample proteste anti-guvernare stinse cu câteva luni în urmă, regretă că până acum s-a admis o tărăgănare a procesului, tărăgănare pe care o pune parţial pe seama atitudinii „duplicitare” a liderului PPEM, Iurie Leancă care, spune Năstase, a tras din timp ca să părăsească într-un sfârşit masa de discuţii cu opoziţia şi să intre în parteneriat cu puterea:

„Dacă am fi fost mai înțelepți poate şi demersul platformei DA ar fi fost luat în calcul chiar de la început, din 4 martie când l-am lansat, astăzi am fi putut vorbi şi despre posibilitatea să câştigăm alegerile chiar din primul tur cu un candidat anti-oligarhic. Dar iată că acest proces s-a tărăgănat şi acum trebuie să ne gândim mai mult să accedem în turul doi. Este posibil să accedem în turul doi dacă vom veni cu un singur candidat, dacă vom depăşi interesul partinic, dacă vom găsi explicaţia pentru simpatizanții partidului care nu va avea candidatul său şi să muncim împreună ca să apropiem parlamentarele, căci acolo trebuie să ajungem, ca să avem un parlament şi un guvern cu care să facem schimbarea.”

Iurie Leancă a comentat şi el într-un interviu că nu a simţit „sinceritate” din partea foştilor parteneri de discuţii, dovadă fiind atacurile asupra sa prin televiziunea controlată de unul din ei, şi l-a criticat pe Andrei Năstase pentru că ar fi un fals pro-european.

Chiar dacă oficial nu s-a anunţat, surse din mediul de experţi spun că versiunile pe care le-ar discuta cei trei lideri rămaşi la masa de tratative ar fi două: fie să aleagă între Maia Sandu şi Andrei Năstase, ca potențiali candidaţi favorizaţi de sondaje, fie să ofere susţinerea lor comună unui candidat din afara celor trei partide, eventual din mediul liderilor de opinie cu reputaţie bună.

După părerea experţilor, printre ei jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi, în ipoteza în care s-ar merge pe prima variantă, şanse mai mari ar avea Maia Sandu, fosta ministră reformatoare a educaţiei:

„Interesul partidului DA este ca în fruntea statului să vină un candidat ce nu ar putea fi suspectat de legături cu actuala guvernare. Evident că formula ideală pentru ei ar fi Năstase. Dar în acest caz, Maia Sandu ar decide să candideze pe cont propriu şi atunci Andrei Năstase ar avea mai puţine şanse de a ajunge în turul doi şi a câştiga funcţia de preşedinte. Din acest punct de vedere este evident că cei din platforma DA sunt mai dispuşi să cedeze. Candidatul Maia Sandu le poate oferi însă suficiente garanţii că nu ar face pact cu guvernarea: acest lucru s-a văzut când a fost desemnată la funcţia de premier, am văzut atunci cum i-a trata pe cei din PD, cu care a refuzat să se vadă. Nu ar fi formula ideală pentru ei, dar biectivul de bază al partidului lor – scoatere a statului din captivitate, eliminarea de la putere a oligarhiei – ar putea fi atins prin acest candidat.”

Până acum în istoria Republicii Moldova nu se cunoaşte vreun caz în care partidele să fi ajuns la aşa gen de compromisuri. Acum însă analiştii par să încline să creadă că cele trei vor reuşi, deşi atrag atenţia că s-a pierdut prea mult timp, iar cel rămas ar putea să fie insuficient pentru promovarea candidatului care va fi selectat. De această părere este, bunăoară, Anatol Ţăranu:

„Cred că poate să se întâmple. Dar din păcate a fost pierdut foarte mult timp şi aceasta şubrezeşte şansele unui candidat antioligarhic de a nimeri în turul doi. Cu cât mai departe se va merge, cu atât va fi mai greu să se promoveze această candidatură în turul doi. Să sperăm că în ceasul al doisprezecelea va triumfa rațiunea şi va fi identificată o candidatură unică.”

În unele comentarii ale experţilor apare teza potrivit căreia, dacă nu vor reuşi să se înţeleagă, partidele de pe flancul de opoziţie pro-europeană nu vor reuşi să-şi propulseze vreun candidat în turul doi şi atunci competiţia se va da între un candidat anti-european şi unul fals-proeuropean, avându-se în vedere socialistul Igor Dodon şi candidatul, fie făţiş, fie camuflat, al puterii.

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/candidatul-dreptei-ce-se-negociaza-cum-si-cand-se-vor-incheia-negocierile/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19