Pretendentul la calitatea de candidat la funcţia de şef al statului, Vadim Brînzan, susţine că Republica Moldova poate avea o economie modernă întrucât are capital uman, o amplasare geografică bună şi pământuri bogate. Vadim Brînzan a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că ţara trebuie să facă un salt de la o economie agricolă la o economie bazată în special pe servicii. Moldova are capacităţi să devină un prestator de servicii pentru companiile mari, aşa cum se întâmplă în India, China, Indonezia etc.
Vadim Brînzan spune că, dacă va reuşi să devină preşedinte, va munci ca instituţiile statului să fie scoase din dependenţa politică. El crede că în primul rând trebuie să se intervină în domeniul justiţiei, implicit să fie modificată componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit lui Vadim Brînzan, în Moldova locuiesc oameni care depun eforturi mari ca să înveţe. E nevoie să se investească în pregătirea forţei de muncă pentru ca ulterior să sw dezvolte economia. În opinia sa, forţa calificată de muncă şi lipsa de corupţie va atrage investitori mari în ţară, care la rândul lor vor crea multe locuri de muncă.
Alt lucru pe care urmează să-l facă în calitate de preşedinte este să instituie un control riguros la licitaţiile publice. Pretendentul a anunţat că începe să adune în jurul său o echipă de oameni puternici, tehnocraţi, care cunosc cum trebuie de intervenit pentru a da un impuls economiei.
„Mă miră ce sume achită oamenii la noi ca impozite şi taxe. Sumele sunt comparabile spre exemplu cu cele din SUA. Dar acolo este clar pe ce se achită, sunt drumuri bune, studii de calitate. Aici însă bugetul este gestionat ineficient”, a spus Vadim Brînzan, care e de părere că prea multe resurse financiare din bugetul statului se cheltuiesc pentru întreţinerea edificiilor şi automobilelor demnitarilor de stat.
Vadim Brînzan spune că dacă va reuşi să ajungă şef al statului, îşi va stabili un salariu de un leu, va reduce drastic cheltuielile pentru paza de stat ce se cuvine preşedintelui, pentru locuinţa acestuia etc. El declară că acestea nu sunt acţiuni populiste, ci speră mai degrabă să dea un exemplu şi altor demnitari de stat care să nu accepte să trăiască în lux pe seama contribuabililor. „Este inadmisibil ca demnitarii să trăiască în lux în cea mai săracă şi mai coruptă ţară din Europa”, a accentuat Vadim Brînzan.
Vadim Brînzan a comunicat că, dacă nu reuşeşte să adune semnăturile necesare pentru a candida la funcţia de preşedinte, atunci îşi manifestă susţinerea faţă de alţi doi pretendenţi – Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…